Abuzuri grave la Şcoala de Balet din Viena, condusă de o clujeancă: tineri puși să fumeze și porecliți după măsura la haine

Abuzuri grave la Şcoala de Balet din Viena, condusă de o clujeancă: tineri puși să fumeze și porecliți după măsura la haine

Copiii de la Academia de Balet din cadrul Operei de Stat din Viena (OSV), una dintre cele mai prestigioase instituţii de profil din lume, care are ca manager o clujeancă, au fost încurajaţi să fumeze pentru a-şi controla greutatea, a constatat o amplă anchetă, potrivit BBC.

Ancheta a dezvăluit că tinerii dansatori au fost expuşi la exerciţii extrem de dure în cadrul antrenamentelor. Şefa comisiei de anchetă, Susanne Reindl-Krauskopf, a spus că elevilor li s-au atribuit apelative batjocoritoare compuse din prenumele lor şi mărimea pe care o purtau la haine.

Ea afirmă că directorul managerial al școlii de balet, Simona Noja-Nebyla, ar trebui înlocuită cu un lider nou, inovator. „Este clar că aceşti copiii şi adolescenţii nu au fost feriţi de discriminare, că au fost neglijaţi şi că asta le-a provocat probleme medicale grave", se arată în raportul comisiei. Ancheta a arătat că ritmul de lucru „pune în pericol sănătatea copiilor".

OSV a anunţat că a redus deja numărul de spectacole ale studenţilor şi că va studia cu atenţie raportul înainte de a da un răspuns complet. Creată în 1771, academia este una dintre cele mai prestigioase şcoli de balet din Europa. Mulţi dintre foştii studenţi dansează pentru companii precum Baletul Regal (Royal Ballet) din Londra (Marea Britanie), Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg (Rusia), American Ballet Theatre din New York (SUA).

Scandalul a pornit în aprilie, când ziarul austriac Falter a publicat o anchetă care susţinea că unii tineri dansatori ar fi fost loviţi fizic şi zgâriaţi, iar alţii, batjocoriţi din cauza kilogramelor în plus. Ministrul austriac al culturii, Alexander Schallenberg, a solicitat măsuri urgente.

CINE ESTE SIMONA NOJA, DIRECTORUL ŞCOLII DE BALET DIN VIENA

Simona Noja s-a născut în Huedin, în 1968. În copilărie a practicat gimnastica, iar, la nouă ani a fost cooptată în lotul olimpic al României. Studiul baletului l-a început la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca maestru pe Vasile Solomon. Aici a absolvit și Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai.

În perioada 1986-1991 a fost prim-balerina Operei Române din Cluj-Napoca, iar între 1991 şi 1995, prim-balerina Operei Germane Rhein din Düsseldorf. Din 1995 a fost prim-balerina OSV, iar de-a lungul carierei a susţinut spectacole de balet la Buenos Aires, Santiago de Chile, Havana, Moscova, Milano, Roma, Dresda, Napoli, Stockholm, Helsinki, Stuttgart, Frankfurt şi München.

În 2010 a devenit director executiv al școlii de balet a OSV. În 2002 a fost decorată cu Steaua României în grad de Cavaler, iar în 2008 i-a fost decernată Crucea Onorifică a Austriei pentru Ştiinţe şi Arte, Clasa Întâi.

În 2012, a fost desemnată ca ambasador al municipiului Cluj-Napoca în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană - 2020. Ea este căsătorită cu fostul balerin slovac Boris Nebyla, are doi copii şi locuieşte atât la Viena, cât şi la Cluj-Napoca.

Comenteaza