A murit la Revoluţie în Cluj şi după un sfert de secol nimeni nu ştie cine e

A murit la Revoluţie în Cluj şi după un sfert de secol nimeni nu ştie cine e
Sunt 17 morminte, dar numai 16 nume. De 24 de ani, când sunt comemoraţi cei care au murit la Revoluţia din 1989 în Cluj-Napoca, sunt amintiţi cu numele 16 - un al 17-lea a murit, dar nu e nimeni să aprindă o lumânare la mormântul său, pentru că nimeni nu ştie cine e. Sau aproape nimeni. Cel care încerca să afle identitatea sa a fost pus la zid de procurorii militari: "nu înţelegeţi? Nici măcar istoria nu va consemna existenţa acestor oameni!"

Cei care au murit la Revoluţia din 1989, în Cluj-Napoca, au locul lor în cimitir: sunt îngropaţi imediat după intrarea dinspre Calea Turzii, pe partea dreaptă - toţi în aceeaşi zonă, lângă monumentul dedicat lor. Un mormânt iese în evidenţă: dacă toate celelalte au trecut numele celui decedat, fotografia acestuia, data naşterii şi data morţii - pentru toţi aceeaşi dată, 21 decembrie 1989, pe acest mormânt nu a fost înscripţionat nimic. Nu are nume, nu există absolut nicio informaţie certă despre el, doar întrebări şi speculaţii.

Victor Lungu e ziarist, a participat la Revoluţia din 1989 la Cluj şi a documentat subiectul în amănunţime împreună cu fostul şef al Procuraturii Militare din Cluj, Tit Liviu Domşa: a scris trei cărţi pe această temă, dar numai două au fost publicate. A treia, în curs de documentare, a fost pusă în aşteptare după ce Lungu a început să investigheze situaţia celor peste 100 de militari în termen implicaţi în Revoluţie ale căror date  nu sunt cunoscute - cei mai mulţi la Sibiu şi Bucureşti. Lungu şi Domşa au fost convocaţi la Parchetul Militar, în Bucureşti, unde li s-a spus clar: "Nu înţelegeţi? Nici măcar istoria nu va consemna existenţa acestor oameni!".

Unul dintre morţii de la Revoluţie a căror identitate nu e cunoscută e înmormântat la Cluj. Nu se ştie nici unde a murit, nici cum era îmbrăcat, nici ce rol a avut. Sprijinit de piatra funerară fără nume, Victor Lungu explică în exclusivitate pentru ziuadecj.ro: "în 1997 am terminat primul volum, "Împuşcaţi-i că nu-s oameni!", şi aveam pregătit, în 1998, al doilea volum, "Teroriştii". În 2003, imediat trebuia să vină volumul trei. Pentru volumul 3 am documentat ceva şi am avut un şoc după aceea: am luat toate persoanele anunţate ca dispărute în presa vremii, din 1989. M-am dus cu cercetarea în presa naţională şi cea locală până în anul 1990 ca să constat că există un fel de fir roşu, o legătură între o bună parte dintre aceste peste 100 de cazuri documentate: toţi erau militari în termen. Aveau ca element comun faptul că erau orfani, ori de un părinte, ori de ambii părinţi. Venea câte un unchi sau o mătuşă la poarta unităţii şi li se spunea "A fost transferat!". Acestea sunt 10 cazuri documentate clar în presa vremii, unde e relatat cum a venit aparţinătorul şi i s-a spus că militarul a fost transferat te miri pe unde. Dar nu mai apăreau. În armată e o regulă, dacă cineva dispare trebuie declarat dezertor, pentru că eşti cu uniforma pe tine. Or nimeni n-a declarat peste 100 de persoane dezertate în armata română în perioada decembrie 1989 - decembrie 1990. Atunci am zis să o iau invers, am cazurile de dispăruţi, să căutăm locurile de unde provin măcar la cei 10 pe care-i avem documentaţi. După ce am început să umblăm pe teren, nenea Titi (Tit Liviu Domşa, procurorul militar care a anchetat Revoluţia de la Cluj-n.red.), pe căile sale care erau mult mai bune decât ale mele - vorbim despre fostul comandant al Procuraturii Militare Cluj - vine într-o zi şi vine "Am găsit deja!". Zice "Sunt 10-20 îngropaţi în Cimitirul Eroilor din Sibiu. Şi îmi zice cineva că peste 50 sunt în Cimitirul Eroilor din Bucureşti, anonimi, necunoscuţi!".

Atunci mi-a picat prima dată fisa şi am zis "Dar avem şi în Cluj-Napoca un mormânt fără nume!", deşi noi am identificat toţi oamenii, deci la noi toţi cei împuşcaţi la Revoluţie, morţi şi răniţi, au nume şi prenume, doar acesta nu are. Am venit aici şi i-am arătat mormântul: "Uite, cine e?". După o lună nea Titi îmi zice "Am ordine de deplasări, documente, şi tare cred că e vechea poveste, Direcţia de Informaţii a Armatei. După ce am documentat această problemă am fost chemaţi la Direcţia Procuraturii Militare, la Bucureşti. Acolo ni s-a spus foarte clar: "Nu înţelegeţi? Nici măcar istoria nu va consemna existenţa acestor oameni!". Atunci am lăsat să se mai aştearnă praful, să dispară dintre cei care nu vor ca istoria să consemneze adevărul. Dar într-o zi adevărul va ieşi la iveală".


În vreme ce Victor Lungu vorbeşte despre cercetările sale, o femeie se apleacă şi pune pe mormânt o candelă. E Corina Boloş, sora unuia dintre cei morţi la Revoluţie, Grigore Borş. Avea 22 de ani la Revoluţie şi a asistat la slujba de înmormântare a fratelui său, în decembrie 1989. Explică: "În ziua înmormântării circula zvonul că există terorişti şi ni s-a recomandat să nu însoţim cortegiul funerar către cimitir. Aşa că ne-am deplasat pe unde am putut, prin cimitir, ca să ajungem aici. A fost o slujbă comună, sicriele erau descoperite şi în jurul fiecăruia era familia. Tatăl meu l-a ţinut de mână (pe Grigore Borş-n.red.) tot timpul; era o mare de oameni".

La mormântul unde nimeni nu ştie cine e îngropat nici după un sfert de secol de la Revoluţie nu se afla nimeni. Victor Lungu explică: "Ştim nume, prenume, locul în care a fost împuşcat fiecare. Dar despre acesta nu ştim nimic. Nu ştim unde a fost împuşcat, nu ştim cum îl cheamă, ştim doar că el există aici şi avem peste o sută de cazuri de militari în termen dispăruţi care nu au fost declaraţi dezertori".

Colonelul Tit Liviu Domşa e fostul şef al Procuraturii Militare Cluj şi cel care a instrumentat "Dosarul Cluj" privind evenimentele de la Revoluţie din Cluj-Napoca. Ziaristul Victor Lungu e preşedintele Centrului de Recuperare a Adevărului Istoric privind evenimentele din 21 decembrie 1989. Sunt autorii volumelor "Împuşcaţi-i că nu-s oameni!" şi "Teroriştii", despre evenimentele care au dus la răsturnarea regimului comunist.

Lista celor care au murit la Revoluţie, în Cluj, şi care sunt înmormântaţi în Cimitirul Central din Cluj-Napoca:

  • Egyedi Imre
  • Ballai Zoltan
  • Luminiţa Mişan
  • Ioan Rusu
  • Aurel Merca
  • Gheorghe Naşc
  • Grigore Borş
  • Ioan Vălean
  • Alexandru Pop
  • Lucian Matiş
  • Emil Ciortea
  • Sorinel Jurja
  • Mihai Ţiclete
  • Marin Vergică
  • Horia Pedestru
  • Dinu Simical
  • ?
Etichete
Comenteaza