Mama lui Călin Nemeş, erou la Revoluţie: "Libertatea asta a fost un fel de bătaie de joc" VIDEO

Mama lui Călin Nemeş, erou la Revoluţie:
Fiul ei şi-a dezgolit pieptul în faţa soldaţilor din centrul Clujului în decembrie 1989 pentru a scăpa ţara de comunişti şi pentru o viaţă mai bună. După 24 de ani de la Revoluţie, mama lui Călin Nemeş spune că idealurile pentru care a luptat fiul ei nu au fost atinse.

Femeia este dezgustată de clasa politică, despre care spune că şi-a bătut joc de ţara pentru care eroii au căzut la Revoluţie. Pe Călin Nemeş nu l-au răpus gloanţele în 89, ci scârba şi deznădejdea, trei ani mai târziu. Mama lui povesteşte pentru Realitatea TV ce era în sufletul fostului revoluţionar înainte să-şi pună capăt zilelor.

Maria Stoian, mama tânărului care s-a pus cu pieptul gol în faţa militarilor din Cluj, deplânge soarta ţării după 24 de ani de la Revoluţie. "Nu pentru asta o luptat Călin", spune ea. "Nu. El o vrut ce o vrut toţi care au fost acolo, să scăpăm de comunişti. Să fie libertate. Libertatea asta o fost un fel de bătaie de joc, o venit aceiaşi comunişti la putere, o condus cum o vrut. Şi-o bătut joc de ţară cum fac şi acum".

Poza care îl suprinde pe fostul actor Călin Nemeş în timp ce le arăta pieptul gol soldaţilor a făcut înconjurul lumii. "Asta era firea lui", spune Maria Stoian. "Asta era el, un revoluţionar care nu punea doi bani pe propria lui viaţă".

Călin Nemeş a fost considerat liderul protestatarilor de atunci. "Nici nu o vrut să ajungă erou, dar o simţit că cineva trebuia să-i pornească", spune Maria Stoian.

Ea adaugă că pe fiul ei îl măcina gândul că încă mai sunt la putere comuniştii. "Ar fi suferit grozav când ar vedea ce se întâmplă în ţară, că nu ăsta era felul lui. Suferea mult. Venea, stăteam pe o bancă aici afară şi zicea "Vezi mamă, toţi aceiaşi comunişti îs la putere, care o fost; acel comunist fiind în primul rând Iliescu".

Femeia de peste 70 de ani crede că eroii au murit degeaba la Revoluţie: "Nu-mi pare rău de Revoluţie, dar îmi pare rău de cei care o căzut degeba şi o suferit degeaba. Vă rog să mă credeţi -nu fac politică, dar când văd ce se întâmplă te apucă groaza. Când îi vezi pe parlamentari, care-s nişte paraziţi sociali, scuzaţi că zic aşa... îi jale".

Călin Nemeş a fost rănit la revoluţie, dar a scăpat cu viaţă. A continuat să fie o voce critică la adresa noii puteri după 1989. Însă, dezamăgit de ce întâmplă în ţară, s-a sinucis în 8 iulie 1993.

Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza