25 de ani de la dezastrul Cernobîl. Fotografii de la Pripyat, un oraş-fantomă

25 de ani de la dezastrul Cernobîl. Fotografii de la Pripyat, un oraş-fantomă
Acum 25 de ani, lumea întreagă a fost afectată de eliberarea în aer a unor substanţe radioactive, în urma unor explozii la reactorul patru al centralei de la Cernobîl. Românii au aflat după cinci zile despre dezastru.

26 aprilie 1986. Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl a fost zguduit de două explozii care au dus la contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare şi la un dezastru nuclear.

Câteva zile, populaţia întregii Europe, dar mai ales locuitorii din jurul centralei, au fost lăsaţi fără niciun mijloc de protecţie. Oraşul Pripyat de lângă Cernobîl a fost evacuat abia după 36 de ore de la catastrofă, timp în care locuitorii au fost expuşi unei cantităţi uriaşe de radiaţii. Pripyat a rămas până în prezent un oraş-fantomă - vezi fotografiile din galerie.

Dintre cei peste 40 de compuşi şi elemente radioactive eliberate în aer (circa 50 tone în total) cei mai activi şi mai periculosi sunt dioxidul de uraniu (combustibil nuclear) şi produsii de fisiune puternic radioactivi (iod 131 - care este absorbit la nivelul glandei tiroide, putând genera cancerul tiroidian; plutoniu 239, cesiu 134 şi 137 - care inhalat sau ingerat poate afecta organele interne, ducând la cazuri de cancer pulmonar, leucemie sau mutaţii genetice; stronţiu 89 şi 90 - care se acumulează în oase, producând tumori şi leucemie).

Pentru lichidarea efectelor exploziei au fost mobilizate 800.000 de persoane, aşa numiţii ''lichidatori'' din care făceau parte soldaţi, pompieri şi muncitori. Din rândul lor au fost înregistrate cele mai multe victime, circa 200.000 fiind grav afectaţi. Cel puţin 25.000au murit în doar câteva ore sau zile ca urmare a expunerii la radiaţii care au depăşit de până la 50 ori valoarea anuală maximă admisă.

Cernobîl 1986 rămâne cel mai mare dezastru nuclear din toate timpurile.

 

 

Comenteaza