103 ani de la Marea Unire | Vocea Cardinalului Iuliu Hossu citind Rezoluțiunea Unirii

103 ani de la Marea Unire | Vocea Cardinalului Iuliu Hossu citind Rezoluțiunea Unirii

Într-o înregistrare audio de la începutul anului 1970, Cardinalul Iuliu Hossu, repeta cuvintele prin care vestise românilor Marea Unire, la 1 Decembrie 1918, în fața mulțimilor adunate la Adunarea Națională convocată de către Marele Sfat al Națiunii Române la Alba Iulia.

Acum, la 1 decembrie 2021, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla rostește din nou, la Alba Iulia, aceleași memorabile cuvinte și dă citire „Rezoluțiunii Adunării Naționale" de la 1918, la invitația Primăriei Alba Iulia, în cadrul programului oficial cu ocazia Zilei Naționale a României.

Citirea Rezoluțiunii Unirii de către urmașul pe Tronul arhieresc al Vestitorului Unirii este un moment simbolic de actualizare a memoriei și celebrare a „biruinței dreptății", în urmă cu 103 ani, când Episcopul Iuliu Hossu proclama: „De acum o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și credința poporului Său".

La ceasul istoric din 1 Decembrie 1918, pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, tânărul, atunci, Episcop de Gherla, personalitate marcantă a timpului său, acum Fericit episcop martir greco-catolic, a fost desemnat să proclame:

„Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dînșii cu România (...). 

Cuvintele rostite atunci, Episcopul de Gherla, și apoi de Cluj-Gherla, le-a purtat întreaga viață în sufletul său și le-a rostit din nou, închis fiind, în ultimul an al vieții.

Vocea Cardinalului (la acea dată) Iuliu Hossu reamintindu-şi momentul citirii Rezoluţiunii a fost înregistrată la începutul anului 1970, lângă Bucureşti, unde se afla în domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Căldăruşani.

Alături de înregistrarea vocii Cardinalului Iuliu Hossu, un semn de reamintire al momentului istoric al Marii Uniri sunt și singurele 5 fotografii de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, între care şi imaginea în care, de la tribuna oficială, Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu citeşte Rezoluţia Unirii, au fost realizate de fotograful Samuilă Mîrza, care le-a aşezat apoi în câteva albume pe care le-a oferit personalităţilor vremii.

Cu preţuire, unul dintre aceste albume este păstrat la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, fiind primit de către Episcopul eparh, PS Florentin Crihălmeanu, de la fiica marelui savant Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj. Este albumul ce a fost dedicat şi dăruit Vestitorului Unirii, Episcopul Iuliu Hossu, care însă, fiind închis pentru credinţă sub regimul comunist, l-a încredinţat d-lui Borza. Stă scris pe coperta acestui album: "Alba-Iulia, în 1 Decembrie 1918. P.S.S. Dr. Iuliu HOSSU Episcopul Gherlei, în semn de recunoștință și devotament. Emanuil S. Mîrza".

 

Comenteaza