Cine va fi capitala culturală a Europei în 2021

Cine va fi capitala culturală a Europei în 2021
Ministrul Culturii, Corina Şuteu, împreună cu președintele juriului de experți, Steve Green, și cu reprezentanții Comisiei Europene au făcut public vineri numele orașului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România.

Oraşul românesc Timişoara a fost desemnat Capitală Culturală a Europei 2021.

Decizia a fost anunţată vineri, la 17,15, la Biblioteca Națională a României, de la Bucureşti, în cadrul unei conferințe de presă susţinută de ministrul Culturii, Corina Şuteu, împreună cu președintele juriului de experți, Steve Green, și cu reprezentanții Comisiei Europene.

Proiectul de candidatură a Timișoarei a fost pregătit de către Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană, o organizaţie independentă, apolitică, fără interese patrimoniale și financiare. Asociaţia este responsabilă de elaborarea, depunerea și implementarea proiectului de candidatură în numele orașului și este alcătuită din peste 100 de membri care au susţinut proiectul Timișoara 2021.

Primarul  Clujului, Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, dar şi alţi reprezentanţii ai societăţii civile clujene se află de două zile la Bucureşti, unde au aşteptat decizia de vineri.

Pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au concurat orașele Baia Mare, București, Cluj-Napoca şi Timișoara, care și-au susţinut prezentările în fața juriului de experți independenți.

În data de 11 august 2016, dosarul de candidatură al Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost trimis către Ministerul Culturii. Proiectul de candidatură și angajamentul de susținere financiară în perioada 2017-2022 au fost reconfirmate de către Consiliul Local Cluj-Napoca în iulie 2016. Deliberativul local a hotărât atunci că va aloca 15 milioane de euro dacă Clujul va deveni Capitală Europeană a Culturii, special pentru acest eveniment.

Clujenii au aşteptat decizia în Piaţa Unirii, iar şampaniile au fost pregătite din timp. Sute de persoane, printre care şi soţia primarului, au răspuns pozitiv chemării societăţii civile, de a primi în stradă rezultatul deliberărilor. Din păcate, şampaniile au rămas nedesfăcute.

 

Viceprimarul Dan Tarcea: "Cred că proiectele care au fost prezentate au fost foarte frumoase și avem obligația să le continuăm, pentru clujeni, pentru munca depusă până acum. Aștept motivarea juriului și apoi pot să vă spun ce s-a întâmplat. Oricum, de facto, Clujul este Capitala Europeana a Culturii pentru că avem cele mai multe și mai frumoase evenimente, peste 2500 de evenimente au fost anul trecut, avem festivaluri care sunt recunoscute la nivel internațional."

Comenteaza