Sabie din epoca bronzului, recuperată de poliţişti printr-un flagrant. Cât cereau vânzătorii pe ea VIDEO

Sabie din epoca bronzului, recuperată de poliţişti printr-un flagrant. Cât cereau vânzătorii pe ea VIDEO
O sabie din epoca bronzului, care ar face parte din patrimoniul naţional, a fost recuperată luni de poliţişti clujeni în urma unui flagrant.

Potrivit poliţiştilor, sabia recuperată este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, existând suspiciuni că ar fi fost găsită cu ajutorul detectorului de metale, în siturile arheologice de pe raza judeţului Cluj.

Luni, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj au realizat un flagrant în Piaţa Muzeului, pentru a depista nişte persoane bănuite de comercializarea ilegală a unor obiecte care fac parte din patrimoniul arheologic.

În urma acţiunii, aceştia au identificat un bărbat de 34 de ani din Gherla în timp ce ar fi oferit spre vânzare bunul, pentru 20.000 euro, unor persoane care l-au contactat anterior. 

"În fapt, în urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au constatat că în data de 27 septembrie, persoane necunoscute, din Cluj-Napoca, au publicat, pe un site, un anunţ de vânzare a unei săbii din Epoca Bronzului, de circa 0,75 metri lungime", precizeayă reprezentanţii IPJ Cluj. 

Pe durata negocierilor, bărbatul a fost însoţit de alţi doi bărbaţi, sabia fiind lăsată într-un autoturism, la câteva străzi distanţă. Cei trei au fost conduşi la sediul Poliţiei pentru audieri, iar sabia va fi expertizată în vederea stabilirii autenticităţii şi a valorii de patrimoniu, după care urmează să fie predată organelor abilitate.

 

În cauză se efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de „accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă" şi „însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor", fapte prevăzute de O.G. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, respectiv de Codul penal.

Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente.

Comenteaza