Parcul Iuliu Haţieganu modernizat cu 7 milioane de euro

Parcul Iuliu Haţieganu modernizat cu 7 milioane de euro
Campusul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport va fi reabilitat în următorii doi ani ca urmare a unui proiect finanţat cu 32 de milioane de lei, bani din fonduri europene.

Proiectul care cuprinde reabilitatea parcului Iuliu Haţieganu, extinderea spaţiilor de învăţământ, reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi a hidranţilor, a terenurilor de sport şi a sistemului de iluminat va fi finanţat cu 32 de milioane de lei, bani din fonduri europene. Contribuţia Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj pentru reabilitarea campusului Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport este de un milion de lei, iar lucrările ar trebui încheiate până în vara anului 2015. Rectorul UBB a semnat ieri un acord cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) pentru realizarea proiectului.

„E un proiect de mare amploare care se realizează prin ADRNV şi implică folosirea fondurilor europene. Termenul de implementare al acestui proiect este de 24 de luni. Se estimează că execuţia lucrărilor se va face în 17 luni, dar nu mai târziu de 31 iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de 31.871.600 de lei", a declarat academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB. Proiectul de reabilitare a campusului Facultăţii de Educaţie Fizică presupune mansardarea clădirii unităţii de învăţământ. „Proiectul cuprinde extinderea spaţiilor de învăţământ prin supraetajarea clădirii Facultăţii de Educaţie Fizică, ceea ce măreşte actualele spaţii cu 932 de metri pătraţi.Vor fi 13 săli de curs noi create, iar numărul de locuri de curs este de 390. Totodată, se va face modernizarea întregului ansamblu din punct de vedere energetic, al instalaţiilor sanitare şi de încălzire şi se estimează şi o mare economie la energia electrică", a explicat Pop. Vor fi făcute lucrări pentru reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare şi hidranţi din incinta parcului.

„Un al treilea obiectiv este reabilitarea şi modernizarea terenurilor de sport cu suprafaţă sintetică. E vorba de un teren de fotbal şi de alte cinci terenuri de baschet, volei, handbal şi tenis. Se vor construi o nocturnă şi o tribună pentru terenul de fotbal", a adăugat rectorul UBB. De asemenea, se va face reabilitarea căilor de acces şi a aleilor din parcul Iuliu Haţieganu, precum şi refacerea sistemului de iluminat exterior şi a infrastructurii electrice subterane. Rectorul UBB a dat asigurări şi în ceea ce priveşte copacii din parc. „Ţinem enorm de mult la acest parc, care e unul dintre cele mai vechi din sud-estul Europei şi este cel mai mare de care dispune vreo universitate în domeniul sportului amator şi al pregătirii pentru educaţie fizică şi sport. Am luat măsuri de precauţie în ceea ce priveşte arborii şi avem un studiu în legătură cu aspectul dendrologic. Arborii vor fi cruţaţi şi se va interveni numai acolo unde este cazul sub supravegherea specialiştilor de la departamentul de botanică, de la Facultatea de Biologie, astfel încât aspectul ambiental al parcului va rămâne neschimbat, doar că va fi mai frumos după desfăşurarea celor 24 de luni de lucrări care sperăm că vor începe anul următor", a precizat Ioan Aurel Pop.

Reabilitarea campusului Facultăţii de Educaţie Fizică se face prin intermediul Programului Operaţional Regional în domeniul de intervenţie pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii educaţionale. „Pe componenta de infrastructură educaţională este al 34-lea contract semnat şi este cel mai mare dintre acestea. Este un proiect amplu şi datorită faptului că este primul campus pe care îl finanţăm la noi în regiune. E al doilea proiect de infrastructură educaţională în mediul universitar, până acum am finanţat doar şcoli în mediul urban şi rural. Sper ca acest proiect să se implementeze cât mai bine", a declarat Sanda Cătană, director în cadrul ADRNV. Contribuţia UBB la proiectul de reabilitare este de un milion de lei. „Acest proiect vine în continuarea principiului nostru de a accesa la maximum posibilităţile de a derula proiecte europene la nivelul UBB. Suntem implicaţi în acest moment în derularea unor proiecte în valoare de peste 600 de milioane de lei la care se adaugă şi cele 32 de milioane din acest proiect. Sperăm că se vor rezolva nişte probleme pe care le au parcul şi facultatea pentru că, de exemplu, canalizarea nu a fost reabilitată de zeci de ani", a precizat Dan Lazăr, prorectorul responsabil cu finanţarea şi fondurile europene al UBB.

 

Etichete
Comenteaza