Zeci de absenţi la bac, la prima probă scrisă

Zeci de absenţi la bac, la prima probă scrisă
76 de absolvenţi de liceu din judeţul Cluj au absentat de la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, desfăşurată luni.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj examenul scris la Limba şi Literatura Română s-a desfasurat fără incidente în toate cele 18 centre de examen.

„Din totalul de 4421 de elevi înscrisi la bacalaureat, au participat la proba scrisă de Limba şi Literatura Română 4345 de elevi, numărul elevilor absenţi fiind de 76. Nu a existat niciun elev eliminat în timpul probei", a arătat purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Andreea Coroian.

La proba scrisă de limba română, elevii au primit trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare. Subiectele au fost diferite, în funcţie de profilul urmat de elevi. Elevii îşi pot calcula punctajul pe baza baremului română scris publicat pe EDU.RO.

ROMÂNĂ REAL

Elevii care susţin BAC-ul au primit la subiectul I un text din George Călinescu "Scrinul negru". Subiectul a verificat cunoştinţele de vocabular, elevilor cerându-li-se să găsească sinonimele la „mormane" şi "uzate". De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul "umăr".

La subiectul II, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viaţă".

La subiectul III, elevii de la profilul real au primit la română o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu, şi realizarea unui eseu până la 3000 de cuvinte.

ROMÂNĂ UMAN.

Subiectul 1 - „Accidentul", de Mihail Sebastian - pe baza acestui text, printre alte cerinţe, elevii au avut de găsit sinonime şi de identificat două cuvinte care să dovedească genul căruia îi aparţine textul.
Subiectul 2 - un text argumentativ despre importanţa jurnalului în viaţa unui adolescent.

Subiectul 3 - elevii au avut de argumentat simbolismul.

În toate centrele de examen din judeţul Cluj, liceeni au fost supravegheaţi de 560 de camere de filmat. Potrivit reprezentanţilor ISJ, înregistrările video vor fi păstrate o lună, în cazul în care vor fi contestaţii. De asemenea, în fiecare sală de clasă sunt câte doi profesori supraveghetori, care vor sta într-o parte şi alta a sălii. Examenul de Bacalaureat continuă astăzi, în judeţul Cluj, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Maghiară sau Germană.

 

Etichete
Comenteaza