Vrei să știi câte-n lună și stele? Du-te la Observatorul Astronomic UBB Cluj! Vezi când este deschis publicului

Vrei să știi câte-n lună și stele? Du-te la Observatorul Astronomic UBB Cluj! Vezi când este deschis publicului

Pasionații de astronomie, dar nu numai, sunt așteptați la Observatorul Astronomic UBB Cluj să descopere misterele cosmosului.

Fiecare vizită la la Observatorul Astronomic UBB Cluj începe cu o prezentare a bolții cerești, în care specialiștii Observatorului simulează configurația cerului din acea noapte, explicând constelațiile, planetele și alte fenomene astronomice ce pot fi observate.

Cerul spectaculos al nopții poate fi admirat și observat prin telescoapele performante ale Observatorului, sub îndrumarea experților. Participanții pot să exploreze diverse obiecte cerești, vizibile în seara respectivă, iar experiența, nu doar că va fi memorabilă, ci va fi o adevărată lecție interactivă despre știință.

Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca este situat în partea de sud a Grădinii Botanice „Alexandru Borza”, pe strada Cireşilor, nr. 19 și îi așteaptă pe cei care vor să privească stelele în fiecare vineri seara, după ce se lasă noaptea.

„Lumea este, în general, interesată de astronomie și de ce se poate vedea pe cer. În fiecare vineri seara noi organizăm aceste întâlniri cu publicul larg și le explicăm ce se vede pe cer, în acele momente. Acum, fiind în oraș, unde sunt lumini, vizibilitatea este, de multe ori redusă. Tocmai de aceea, unele fenomene, cum ar fi Perseidele, nu au fost atât de vizibile de aici. Atunci când există cerere, pentru grupuri de vizitatori, organizăm tururi ghidate și în alte zile din săptămână”, spune cercetătorul Liviu Mircea, de la Observatorul Astronomic UBB Cluj.

Istoria Observatorului Astronomic UBB Cluj este una veche, ideea construcției din 1581, odată ce în Cluj a fost înființată Academia Claudiopolitana. Doi călugări iezuiți au pus bazele Observatorului, Nicolaus Ianosi (1701–1741) şi Maximilian Hell (1720–1792), iar lucrarea lor a fost desăvârșită între anii 1921 - 1934.

De atunci, Observatorul Astronomic s-a dezvoltat continuu, iar astăzi, este dotat cu aparatură performantă, deține o bibliotecă importantă, cu peste 16 mii de titluri și este un punct de referință în cercetare și în domeniul Astronomiei. Aici se țin cursuri de Astronomie deschise studenților de la Facultatea de Matematică și Informatică și de la Facultatea de Fizică.

Din anul 2008, la Observator se desfăşoară şi activităţi pentru publicul larg. Vizitatorii sunt aşteptaţi în fiecare vineri seara, după lăsarea întunericului, pentru un program de circa 2 ore. Acesta constă dintr-o parte introductivă (simularea configuraţiei bolţii cereşti a momentului, prin proiecţie, cu explicarea obiectelor cereşti ce vor fi observate), şi o parte practică, observaţională, utilizând instrumentele din dotare. 

Comenteaza