Vacanţa de iarnă s-ar putea PRELUNGI până pe 9 ianuarie

Vacanţa de iarnă s-ar putea PRELUNGI până pe 9 ianuarie

Părinții au inițiat o petiție pentru prelungirea vacanței de iarnă până pe 9 ianuarie. Aceștia sunt de părere că este nevoie de o vacanță mai lungă pentru elevi după "un semestru încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate - toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului".

Așadar, părinții au lansat o petiție pentru ca vacanța de Crăciun să fie prelungită cu o săptămână, iar documentul a fost semnat deja de peste 50.000 de persoane.

Inițiatorii aduc în sprijinul lor Convenția asupra Drepturilor Copilului care spune că fiecare copil are dreptul la odihnă și la timp liber. 

Părinții mai spun că există familii în care un copil este în ciclul gimnazial iar celălalt în cel primar. Conform Ordinului actual de ministru aceștia ar avea vacanței diferite ceea ce îngreunează planificarea activităților în familie. 

În plus, finalul de semestru este dificil pentru elevi pentru că este încărcat cu teze și proiecte, așa că o vacanță cu timp suficient pentru odihnă ar fi benefică. 

De asemenea, inițiatorii petiției susțin că, în luna octombrie, elevilor le-a fost impusă o vacanță de două săptămâni, ceea ce a dus la modificarea structurii semestrului și realizarea activităților de evaluare în perioada sărbătorilor de iarnă care, în loc să fie pentru odihnă, s-a transformat într-o perioadă de stres. 

În cazul în care Ministerul Educației va ține cont de această petiție, toți elevii vor fi în vacanță pentru o perioadă de două săptămâni.

Cu ce argumente vin părinții:

Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanțe diferite (primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie), ceea ce îngreunează planificarea activităților în familie. Revenirea la vacanța unitară de iarnă pentru toți copiii ar rezolva această problemă.

Finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate - toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului. Așadar, o vacanță cu timp suficient pentru odihnă și recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică.

Extinderea vacanței de iarnă pentru toți copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice.

Există familii care și-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au și plătit avans) . Acordarea dreptului la vacanță unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja și le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiți deja, cât și zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul.

În octombrie 2021 elevilor din sistemul public le-a fost impusă o vacanță de două săptămâni, pe când cei din sistemul privat au putut să își continue studiile în sistem online. Acest lucru a avut ca efect modificarea structurii semestrului și realizarea activităților de evaluare în perioada sărbătorilor de iarnă, care astfel, în loc să fie pentru odihnă, deconectare şi celebrare religioasă sau în familie, s-a transformat într-o perioadă de stres şi de oboseală, atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor. Această decizie a guvernului a creat o inechitate inutilă față de elevii din sistemul public, care nu a făcut decât să accentueze și mai mult lipsa de socializare și de activităţi tipice copilăriei ce exista deja din pricina pandemiei.

 

Comenteaza