Universitate pentru pensionari din Cluj: Cel mai în vârstă student are 93 de ani, iar un curs va fi susţinut de primarul Emil Boc

Universitate pentru pensionari din Cluj: Cel mai în vârstă student are 93 de ani, iar un curs va fi susţinut de primarul Emil Boc

Un bărbat de 93 de ani este decanul de vârstă al studenţilor înscrişi la „Universitatea Vârstei a 3-a” a cărei deschidere festivă a avut loc, luni, la Cluj. Cursul inaugural a fost susţinut de primarul Emil Boc, acesta fiind şi conferenţiar universitar.

Primarul Clujului, care este şi conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB), le-a transmis vârstnicilor că democraţia este ca mersul pe bicicletă, trebuie exersată în fiecare zi pentru a o putea menţine şi a o putea apăra.


„Fără studenţi, nicio universitate nu poate exista şi le-am mulţumit seniorilor Clujului că au optat pentru această <Universitate a Vârstei a 3-a>, fiind pentru mine este o onoare şi o plăcere să fiu la cursul inaugural. Le-am transmis cursanţilor că democraţia este ca mersul pe bicicletă, trebuie exersată în fiecare zi pentru a o putea menţine şi a o putea apăra. Le-am spus, de asemenea, că democraţia nu este perfectă, aşa cum spunea Churchill, fiind cea mai proastă formă de guvernământ cu excepţia tuturor celorlalte, iar pentru a apăra libertatea, egalitatea, dreptatea şi viaţa noastră, trebuie să apărăm principille democraţiei. Democraţia nu este în ADN-ul fiinţei umane, iar pentru democraţie avem nevoie de o societate civilă puternică, astfel încât guvernanţii să ştie că, în mâinile lor, Constituţia nu este o simplă barieră de hârtie”, a spus Boc.

Decanul de vârstă al studenţilor prezenţi, Emil Tătaru, care are aproape 93 de ani, a spus că în oraş s-au făcut foarte multe lucruri pentru vârstnici, iar o astfel de universitate le este foarte utilă acestora.

Prorectorul cu cercetarea al UBB, Daniel David, a declarat la rândul său că astfel de activităţi, cum este Universiatea vârstei a 3-a, contribuie la creşterea calităţii vieţii.

„La UBB, încă de acum 100 de ani, profesorii mergeau prin Transilvaia şi ţineau conferinţe despre ultimele noutăţi apărute în domeniile ştiinţei”, a declarat David.

„Universitatea Vârstei a 3-a” este un proiect care se adresează vârstnicilor şi doreşte să contribuie la formarea continuă, incluziunea şi menţinerea activităţii acestora.

Pentru anul 2019-2020 proiectul este organizat de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală a Primăriei Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia EduNation şi Fundaţia UBB, iar beneficiari vor fi 80 de seniori de la două centre de zi pentru vârstnici din municipiu care s-au înscris în acest proiect.

Vârstnicii vor participa la cursuri gratuite de o oră şi jumătate de psihologie, sănătare, administraţie publică sau drept, care se vor organiza în cele două centre de zi, în două module, de câte 7 săptâmâni.

La final, cursanţii vor primi diplome de absolvire a „Universităţii Vârstei a 3-a”.

Comenteaza