Studenţi din întreaga Europă încearcă să demonstreze la Cluj să sunt aşi ai dezbaterilor, la cel mai mare astfel de turneu din ţară

Studenţi din întreaga Europă încearcă să demonstreze la Cluj să sunt aşi ai dezbaterilor, la cel mai mare astfel de turneu din ţară
50 de echipe şi 20 de arbitri reprezentanţi ai unor universităţi din toată Europa vor participa în 10 şi 11 iulie la cea de-a doua ediţie a turneului internaţional Babeş-Bolyai University Open (BBU Open).

Ceremonia de deschidere va avea loc vineri, la ora 15:00, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, unde se vor desfășura și cele cinci runde preliminare și semifinalele de vineri și sâmbătă. Cele mai bune patru echipe se vor califica în finala care va avea loc sâmbătă, de la ora 19:00, în Aula Magna a UBB.

Evenimentul va fi organizat după modelul Oxford Debates, o dezbatere publică în care finaliștii din echipele Guvernului și Opoziției discută în fața membrilor marcanți ai comunității pe o temă de larg interes și impact pentru societate. Tema finalei va fi anunțată cu 15 minute înainte de începerea dezbaterii.

Competiția va fi condusă de o echipă de directori de turneu formată din cei mai prestigioși membri ai comunității internaționale de dezbateri, câștigători și organizatori ai unora dintre cele mai mari campionate din lume.

Este vorba de Michael Dunn-Goekjian (Cambridge University, Marea Britanie), Natasha Rachmann (Oxford University, Marea Britanie), Ioana Stupariu (UBB, România), Sam Block (Cambridge University, Marea Britanie) şi Radu Cotarcea (Middlesex University London, Marea Britanie). Toate dezbaterile din cadrul competiției se vor desfășura în limba engleză, în formatul British Parliamentary, cel mai răspândit astfel de format din lume.

Universitatea Babeș-Bolyai este partenerul educațional al BBU OPEN, continuând susținerea programului său de dezbateri pentru studenți. Acesta funcționează sub titulatura BBU Debate Society, care are o vechime de 18 ani, fiind rezultatul unui parteneriat între UBB și ARDOR Transilvania. Anul 2013 a marcat un punct de cotitură în istoria acestei colaborări, UBB ajungând pe locul 24 în World Debate Rankings (singurul clasament acceptat în domeniu, care stabilește ierarhia primelor 900 de universități din lume la dezbateri).

Totodată, în 2014 una din echipele UBB, formată din Ioana Stupariu și Radu Cotarcea, a reușit să ajungă până în finala Campionatului European de Dezbateri, în timp ce echipa formată din Anda Prunea si Mihai Morar a ajuns până în finala prestigiosului Paris Open.

Comenteaza