Solicitări pentru noul guvern: 6% din PIB pentru educaţie

Solicitări pentru noul guvern: 6% din PIB pentru educaţie
Organizaţia Salvaţi Copiii face un apel la noua echipă guvernamentală să asigure, ca obiective imediat şi de necesitate, resurse financiare corespunzătoare pentru sistemul de învăţământ şi cel medical din România, prin alocarea a 6% din produsul intern brut (PIB) pentru educaţie, aşa cum prevede legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale.

Salvaţi Copiii a trimis o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş şi ministerelor responsabile de elaborarea bugetelor pentru educaţie şi sănătate, prin care semnalează faptul că România, stat membru al Uniunii Europene (UE), se confruntă cu grave probleme privind asigurarea accesului universal şi gratuit la educaţie şi servicii medicale de calitate pentru toţi copiii.

"Cu toate că legea nr. 1/2011 a educației naționale prevede, în mod imperativ, în art. 8, că <<Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv>>, acest deziderat a fost anual blocat, invocându-se argumente de natură politică sau economică, în detrimentul obligației fundamentale de asigurare a respectării dreptului la educație al copiilor, ceea ce a condus la o situație nedemnă de apartenența țării noastre la UE", se arată în documentul redactat.

România se situează pe ultimul loc în UE în cazul cheltuielilor pentru educaţie, la 3% din PIB (3,03% în 2012, 2,8% în 2013, 2,8 în 2014), în timp ce media UE înregistrată în 2013 a fost de 5%. Insuficienţa resurselor alocate de la nivel central îi face pe copiii din zonele defavorizate extrem de vulnerabili, bugetele alocate fiind influenţate de bunăvoinţa autorităţilor locale sau de capacitatea financiară a acestora şi nu de nevoile resimţite în comunitate, iar această stare de fapt conduce la diferenţe nepermise între cheltuielile medii per elev între judeţele ţării.

366.000 de copii (3-17 ani) nu sunt înscrişi în nicio formă de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial, liceal sau profesional), iar 24.400 au abandonat învăţământul primar şi gimnazial în anul şcolar 2012-2013, amintesc reprezentanţii organizaţiei. În mediul rural, 1 din 6 copii cu vârste între 7-10 ani şi 1 din 4 între 11 şi 14 ani nu sunt cuprinşi în învăţământul primar.

"Educaţia este un drept şi o necesitate - copiii trebuie să meargă la şcoală, fără îngrădire și în condiții decente și de siguranță, iar autoritățile publice trebuie să garanteze şi să asigure accesul la educaţie pentru toţi copiii, fără discriminare și în mod gratuit. De aceea, Salvați Copiii cere o schimbare rapidă în ceea ce privește finanțarea educației publice, prin alocarea a 6% din PIB, astfel încât aceasta să devină una din prioritățile actuale ale Guvernului României, argumentele în acest sens fiind atât de natură juridică, cât și socială", arată organizaţia.

Comenteaza