Scandal de proporţii la o universitate privată. Studenţi, masteranzi şi cadre didactice, trimişi în judecată

Scandal de proporţii la o universitate privată. Studenţi, masteranzi şi cadre didactice, trimişi în judecată
Cu doar o lună înaintea debutului noului an universitar, reputaţia unei universităţi private din Cluj-Napoca este pătată de un scandal de corupţie.

În 27 august, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au decis să trimită în judecată două cadre didactice, doi studenţi şi şase masteranzi ai Universităţii Bogdan Vodă, acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

Conferenţiarul universitar Florin Radu Pintea, aflat în prezent sub control judiciar, este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, a patru infracţiuni de trafic de influenţă şi a patru infracţiuni de abuz în serviciu. Tot de abuz în serviciu este acuzat şi conferenţiarul Daniel Valerius Vlad.

Studenţii Bogdan Ionuţ Colcer şi Doru Bogdan Lehene sunt cercetaţi pentru cumpărare de influenţă, respectiv dare de mită şi cumpărare de influenţă. 

În ceea ce priveşte masteranzii implicaţi în dosar, Maria-Ioana Măjeri este acuzată de instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracţiunea de fals privind identitatea şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, iar Roxana Băldean a fost trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals privind identitatea. 

Alţi patru masteranzi, Daniel Viorel Trifan, Ionuţ Sorin Someşan, Ionuţ Dumitru Budăcan şi Paul Ioan Vrîncean sunt acuzaţi  de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu.

Măjeri a pus-o pe Băldean să susţină examenele în locul ei

În rechizitoriul întocmit procurorii arată că din octombrie 2014 până în iunie 2015 cei doi îndrumători ştiinţifici au pretins diferite sume de bani, în lei şi valută, de la studenţi si masteranzi în schimbul elaborării integrale şi remiterii în format electronic a unor lucrări de licenţă şi de disertaţie, pentru a facilita promovarea frauduloasă a examenelor şi restantelor, fără ca studenţii să se prezinte la susţinerea acestora.

De asemenea, Florin Radu Pintea a primit sume de bani şi în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă colegii profesori şi a facilitat prezentarea frauduloasă a Roxanei Băldean la susţinerea a şase examene în locul masterandei Maria - Ioana Măjeri, fapt ce a determinat promovarea ilicită, în contumacie, a examenelor respective de către aceasta din urmă.

"Inculpata Băldean Roxana, la 17, 18 şi 19 iunie 2015, în urma unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Măjeri Maria-Ioana şi Pintea Florin-Radu, s-a prezentat la susţinerea a şase examene în cadrul cursurilor de master organizate la Universitatea Bogdan Vodă, examenele fiind susţinute în numele inculpatei Măjeri Maria-Ioana, facilitându-i astfel, în mod fraudulos, promovarea acestor examene. 

Inculpata Măjeri Maria-Ioana, masterand la Universitatea Bogdan Vodă, Facultatea de Ştiinţe Economice, a determinat-o pe inculpata Băldean Roxana să se prezinte şi să susţină în locul acesteia şase examene organizate în timpul sesiunii din luna iunie 2015, iar pe inculpatul Pintea Florin-Radu, în calitate de supraveghetor al acestor examene, l-a determinat să se asigure că inculpata Băldean Roxana poate susţine probele sub identitate nereală", se arată în documentul citat.

Lucrări de disertaţie elaborate de conferenţiari universitari

De asemenea, Someşan şi Trifan l-au determinat pe Pintea să elaboreze în integralitate şi să predea lucrările lor de disertaţie, în timp ce Budăcan şi Vrîncean l-au determinat pe celălalt conferenţiar universitar, Daniel Valerius Vlad, să facă acelaşi lucru.

Procurorii precizează că studenţii Bogdan Ionuţ Colcer şi Doru Bogdan Lehene i-au remis lui Pintea diverse sume de bani în schimbul promisiunii celui din urmă de a le facilita promovarea frauduloasă a examenelor, prin intervenţia pe care urma să o facă pe lângă colegii profesori. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Cluj.

Comenteaza