Rectorul UBB Cluj, mulțumit de proiectul legii învățământului: Dacă era așa cum e formulată acum, aș fi putut merge eu în instanță să cer retragerea titlului lui Bode

Rectorul UBB Cluj, mulțumit de proiectul legii învățământului: Dacă era așa cum e formulată acum, aș fi putut merge eu în instanță să cer retragerea titlului lui Bode

Rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, profesorul Daniel David, a declarat, în privința proiectului de lege a învățământului superior, că "lucrurile arată bine, acceptabil".

Profesorul Daniel David consideră că noua lege a învățământului superior este bine conectată cu reformele europene.

"În variantele anterioare noi, la UBB am avut două critici majore legate de această lege. O critică a fost legată de arhitectura sistemului academic, acest lucru s-a corectat în acest moment foarte bine, aș spune eu, chiar foarte bine, în sensul că avem universități cu misiuni clar definite și că avem indicatori cu potențial de evaluare a acestor misiuni, coroborate cu norma didactică foarte bine definită, în nicio lege nu a fost atât de bine definită, împreună cu clarificarea relațiilor între nivelurile de licență, master și doctorat. Deci aici suntem mulțumiți.

În zona de etică vedem o îmbunătățire (...), astfel încât în această variantă eu zic că lucrurile sunt acceptabile, mai ales dacă avem o autonomie care să ne permită să intervenim după aceea, să adăugăm lucruri în plus. Am văzut, de exemplu, că se dă o forță mult mai mare Comisiei de etică de la nivel de universității și spune în lege foarte clar că este autonomă față de aproape toate structurile Universității, are funcții diferite inclusiv să controleze cum se fac cursurile de etică universitară, ceea ce este un lucru bun. Am văzut și o îmbunătățire aici", a spus rectorul UBB Cluj la Euronews România.

Întrebat despre cazul ministrului Bode, pe numele căruia Comisia de etică a UBB a emis o hotărâre care arată că a plagiat în teza de doctorat, Daniel David a susținut că modificările în privința CNATDCU sunt bune față de ce conțineau precedentele proiecte.

"Va fi nevoie (n. red. de CNATDCU), iar funcțiile pe care le are în lege sunt în regulă. Are funcții mult mai puternice față de variantele anterioare – are funcție de standardizare, de control, de monitorizare, de instanță de apel. Dar uite, de exemplu, dacă tot ați pomenit cazul domnului ministru Bode, dacă funcționa legea așa cum este formulată acum, aș fi putut eu să merg în instanță pentru a solicita retragerea titlului. În condițiile în care îl gândim în logica veche, a vechii legi, eu n-am avut altceva de făcut decât să mă duc spre CNATDCU, care avea datoria să meargă mai departe. Doar că, prin decizia Curții Constituționale a fost la rândul lui blocat. Dacă era adoptat această lege, puteam eu să am acum următoarea acțiune de a solicita retragerea titlului", a explicat David.

"Per ansamblu, eu cred că sub aspectul învățământului superior, din perspectiva noastră, lucrurile arată bine, acceptabil, legea este bine conectată cu reformele europene, care au venit pe linia microcertificatelor, învățământului dual, concentrărilor academice de exemplu și a altor reforme care au apărut între timp la nivel european din 2011", a declarat rectorul UBB Cluj, potrivit Edupedu.ro.

Daniel David a subliniat și că, dacă cei din Parlament "vor dori ca această lege a învățământului superior să marcheze începând cu anul 2023, poate ar merita decuplată de legea învățământului preuniversitar", altfel existând riscul unei întârzieri în aplicare până cel puțin în toamna anului 2024.

Comenteaza