Proiect unic în România, dezvoltat la UBB Cluj

Proiect unic în România, dezvoltat la UBB Cluj
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) va derula pe parcursul următorilor ani un proiect unic în România, de reconstituire a memoriei, operei şi activităţii depuse de-a lungul ultimului secol de profesorii din cadrul instituției de învățământ.

Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar a UBB a lansat o campanie dedicată identificării urmaşilor celor care au predat aici, cu ajutorul cărora să se constituie o arhivă de documente, manuscrise, opere nepublicate, diplome, fotografii, scrisori, invitaţii, participări la conferinţe sau alte feluri de acte. Materialele vor fi păstrate la Serviciul Arhiva UBB, iar pe baza lor se vor demara proiectele de cercetare prin care se vor scoate la suprafață noi informaţii despre munca unor oameni care au contribuit la dezvoltarea învățământului din Transilvania.

"Dorind să scriu nişte articole despre personalităţi care şi-au pus amprenta pe viaţa academică clujeană, dar despre care, din anumite motive nu s-a scris foarte mult, am ajuns la ideea de a transmite public o solicitare familiilor celor care au predat la universitate. M-am gândit să nu fie neapărat numai profesori, au fost şi laboranţi, cercetători, asistenţi. Noi avem dovezi în arhivă despre oameni, care poate au fost consideraţi mai puţin importanţi în lumea academică, dar care au avut contribuţii importante. Avem de exemplu brevete de invenţie neridicate care dovedesc că în echipele marilor profesori erau de multe ori asistenţi, cercetători, care au contribuit fundamental la marile realizări", a explicat Emilia Cismaş, şef Serviciu Arhiva UBB.

Astfel, se va încerca contactarea familiilor acestor cadre didactice, de la care, cu permisiunea lor, să fie recuperate fie documentele originale, fie copii ale acestora. Mai mult, familiile vor putea primi de la Arhiva UBB copii după acele documente pe care universitatea le are şi pe care familia nu le posedă. "Ar fi păcat ca aceste documente să se piardă. Noi vrem să întregim fondul personalităţilor universitare clujene. Noi avem în arhivă dosare personale care oferă informaţii spectaculoase pe baza cărora au fost realizate monografii sau studii omagiale pentru unii profesori", a spus Emilia Cismaş.

Proiectul este unic pentru mediul universitar din România, iar inițiativa lansării acestuia vine ca urmare a unui apel similar, lansat de UBB în urmă cu doi ani, care privea recuperarea memoriei transilvănene în Primul Război Mondial. "S-au adunat atunci scrisori de război, corespondenţă şi în urma acestui apel nu puţine persoane au sunat şi au oferit scrisori şi documente. Aşa a intrat Muzeul de Istorie a Universităţii în posesia unui fond serios, consistent de scrisori şi fotografii, decoraţii. Iar procedura a fost următoarea, le-am digitizat, după care le-am returnat familiei pentru a le păstra. Dat fiind faptul că în 2019 universitatea vom marca 100 de ani de la deschiderea universităţii româneşti din Cluj, lansăm această campanie menită să recupereze memoria profesorilor universitari care au contribuit la organizarea şi consolidarea învăţământului universitar la Cluj, în perioada interbelică", a explicat Ana Victoria Sima, cea care conduce Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar a UBB.

În vederea promovării acestei campanii de colecţionare a documentelor va fi creată şi o pagină pe Facebook, pentru a spori astfel şansele ca un număr cât mai mare de persoane să afle de acest proiect.

Comenteaza