Profesor din Cluj-Napoca: De ce au eșuat protestele profesorilor din Ungaria, iar cele din România au avut succes

Profesor din Cluj-Napoca: De ce au eșuat protestele profesorilor din Ungaria, iar cele din România au avut succes
| Foto: ZIUA de CLUJ

În timp ce profesorii din România nu doar că au reuşit, prin solidaritatea lor fără precedent, să convingă Guvernul de la București să le mărească salariile, dar au mobilizat şi societatea de partea lor, în Ungaria, protestele nici nu sunt adevărate greve din cauza legislației FIDESZ.

Adoptarea legii statutului profesorilor din ţara vecină, numită de mulţi drept legea răzbunării, a fost contestată de aproape mai puțini oameni ca niciodată. Puțini oameni au participat la acțiunile de nesupunere civică din Ungaria care au implicat concedieri și reduceri salariale, iar comunitatea de profesori a rămas divizată, însă în România situaţia a fost diferită.

”Nici nu s-a pus problema să nu se alăture grevei profesorilor din iunie aproape toată lumea de la Liceul Teoretic Apáczai Csere János din Cluj-Napoca, unde predau, și unde chiar și directorul școlii a susținut protestul nostru”, a declarat profesorul de liceu, János Lukács dezvăluind motivul pentru care profesorii din România au putut realiza în trei săptămâni ceea ce colegii lor din Ungaria nu au reușit nici într-un an și jumătate, transmite publicația Nepszava, citată de Rador.

„Contractele noastre au fost suspendate pe durata grevei, astfel încât cei care au ales această formă de protest au renunțat și la salariul lor pentru această perioadă. Deși relativ puțini profesori din școala noastră sunt membri de sindicat, aproape toți colegii ni s-au alăturat, indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat. S-a întâmplat ceva ce a mișcat întreaga comunitate didactică”, a conturat situația de bază profesorul din Cluj-Napoca, transmite edupedu.ro.

România nu a fost la fel de divizată din punct de vedere politic ca Ungaria. Toată lumea a fost de acord cu faptul că este necesară o creștere salarială, dar s-a discutat mai mult despre momentul în care aceasta ar trebui să aibă loc. Pe de altă parte, momentul grevei a fost foarte bine ales, deoarece adevărata miză a grevei profesorilor este la finalul anului școlar, când se desfășoară examenele, a mai punctat János Lukács.

Comenteaza