Prevenirea consumului de droguri în școli. David: Avem în psihologie „regula mortului”. Poate ar trebui să le spunem elevilor ce să facă, nu doar ce să nu facă
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Mar 2025, 12:31
- Educaţie
- Ascultă știrea

Ministerul Educației va încuraja implementarea unui mecanism mai eficient care să permită semnalarea anonimă a activităţilor legate de droguri în şcoli, a anunțat ministrul Daniel David.
Ministrul Daniel David a spus la dezbaterea despre traficul și consumul de droguri în școli și licee, organizată marți, 18 martie, de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din Senatul României, că în prevenirea consumului de droguri în școli sunt necesare intervenții cât mai personalizate, cu alternarea mijloacelor bazate pe „pedepse” (descurajare) și „recompense” (ex. cultură personală și organizațională antidrog, activități alternative, precum sportul etc.).
Ministrul „a anunțat că va încuraja implementarea mai eficientă a unui mecanism care să permită semnalarea anonimă a activităților legate de droguri în școli și în jurul școlii”.
„Trebuie cumva să creștem și în cultura organizațională a fiecărei școli ideea că consumul de droguri este ceva de neacceptat în școala respectivă. Altfel spus, dacă eu anunț că văd un coleg care consumă sau vinde droguri, sau un profesor vede acest lucru, să nu fiu văzut ca «pârăciosul» clasei, să fiu văzut ca cineva foarte responsabil și să fie un element de apreciere în cultura organizațională a școlii. Un lucru foarte important”, a spus ministrul în cadrul dezbaterii.
Daniel David a explicat că în psihologie faptul de a le spune oamenilor ce să nu facă se încadrează la „regula mortului” și că adolescenților ar trebui să li se ofere alternative pentru a-și testa limitele, ca mecanism pentru a nu recurge la droguri, de exemplu activități sportive prin care să obțină o stare de bine.
„Noi în psihologie avem o chestie care se numește «regula mortului». Dacă tu spui oamenilor ce să nu facă, îi tratezi ca pe niște morți, fiindcă un mort nu consumă droguri, nu consumă alcool, nu fumează și așa mai departe. Unor oameni trebuie să le spui și ce să facă, ca un comportament alternativ. Și atunci în școli va trebui să avem grijă să avem stimulări comportamentale pe diverse activități sportive sau de alt tip care să stimuleze această tendință pe care tinerii o au pentru a-și testa impulsurile, viola reguli într-o anumită limită, spre exemplu, controlabilă și a avea acea stare de bine care de foarte multe ori este cea care este căutată prin consumul de droguri. Sunt astfel de mecanisme care au fost implementate”, a explicat ministrul.
David a prezentat trei abordări integrate pentru a combate consumul și vânzarea drogurilor în școli și în jurul școlilor. Acesta a subliniat că este nevoie de pregătirea profesorilor pentru a depista posibile cazuri de elevi care consumă, precum și de implicarea părinților.
Totodată, ministrul a spus că o măsură importantă în consumului de droguri în școli este controlul spaţiului din jurul şcolilor.
„Dacă nu reuşim să împingem din jurul şcolilor dealerii, dacă nu reuşim să blocăm intrarea în şcoală a drogurilor, avem o problemă”, a afirmat ministrul.