Părinții din Cluj vor cere în instanță redeschiderea școlilor

Părinții din Cluj vor cere în instanță redeschiderea școlilor

Mai mulţi părinţi din Cluj Napoca vor depune luni o acţiune în anulare la Curtea de Apel (CAC) Cluj, în vederea sistării hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) prin care s-a cerut închiderea şcolilor.

"Este un demers ad-hoc, suntem mai mulţi părinţi afectaţi de această decizie de închidere a şcolilor. Am redactat acţiunea în anulare şi o vom depune luni la CAC, în vederea anulării hotărârii prin care s-a prelungit măsura închiderii şcolilor cu 14 zile", a transmis avocatul Mihaela Morar, conform Bursa.

În motivare a fost anexată legea educaţiei, care se raportează la învăţământ ca la o prioritate naţională.

"Este inadmisibil ca printr-o hotărâre a unui CJSU să se anuleze un drept fundamental, dreptul la educaţie al copiilor. Este o decizie făcută pe repede înainte. Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă încalcă inclusiv prevederile ordinului comun, care are în vedere rata incidenţei şi o serie de alte criterii.

Nu a existat e o analiză a Direcţiei de Sănătate Publică, a Inspectoratului Judeţean Şcolar, n-a existat nici măcar o analiză a situaţiei epidemiologice.

Fără să existe aceste minime verificări, s-a decis pur şi simplu ca toate şcolile să fie închise şi toţi copiii să fie trimişi în on-line. Înţelegem cu toţii dreptul comun la sănătate, însă dreptul la sănatate mentală e o componenta a dreptului la sănătate", a spus Morar.

Comenteaza