Mircea Miclea despre sabotarea Educaţiei cu un buget de 2,5% din PIB: "Vrem o economie bazată pe cules de sparanghel?"

Mircea Miclea despre sabotarea Educaţiei cu un buget de 2,5% din PIB: "Vrem o economie bazată pe cules de sparanghel?"
| Foto: RBL.ro

Fostul ministru al Educaţiei şi cercetării din 2004, profesorul Mircea Miclea, spune despre alocarea a 2,5% din PIB Educației că reprezintă o sabotare a principalei resurse naționale. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

În 2021 educaţia din România a primit de la buget 2,5% din PIB. Prioritățile se văd exact în timp de criză, Educația este prioritate când în criză îi aloci ceea ce trebuie, a declarat Mircea Miclea, profesor universitar și fost ministru al Educație, la conferinta CursDeGuvernare.ro. Miclea a fost întrebat ce părere are despre alocarea în acest an a unui buget de 2,5% din PIB Ministerului Educației, el fiind singurul ministru din istoria recentă care și-a dat demisia după ce nu a primit 6% din PIB, cât solicitase, conform edupedu.ro. 

Fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Mircea Miclea, a demisionat la data de 11 octombrie 2005, acuzând subfinanțarea cronică a învățământului românesc. El și-a justificat demisia prin faptul că Alianța "Dreptate și Adevăr" a promis în campania electorală din 2004 că va aloca educației 6% din PIB. În toate luările publice de poziție ale ministrului Mircea Miclea, el a declarat că educația trebuie să obțină minimum 5% din PIB, în condițiile în care media europeană în domeniul educației era la acea vreme de 5,22%, iar media țărilor care intraseră de curând în UE era 5,31%. 

"Indiferent cât e de mare criza economică, sau ce criza traversăm, prioritățile se văd exact în timp de criză. Atunci înseamnă că educația este prioritate, când în criză îi aloci ceea ce trebuie. Eu cred că cei care alocă un buget atât de redus pentru Educație, nu numai acum, oricând altcândva, sabotează principala resursa națională. Pentru că în viitor, dacă tot vorbim de viitor, principala resursa acestei țări nu vor fi nici resursele naturale nici capitalul, vor fi competențele din mintea oamenilor.

Și noi trebuie să ne gândim vrem o economie bazată pe cules de sparanghel, atunci vom face competențele aferente culesului de sparanghel și nu trebuie să alocăm bani pentru Educație. E destul. Sau vrem o economie bazată pe tehnologie de vârf și să însemnăm ceva în istorie și atunci trebuie alocăm bani pentru Educație, pentru că altfel ne sabotăm principala resursă care duce la bunăstarea țării. O sabotare a economiei naționale din viitor e chiar ceea ce se întâmplă în prezent”, a declarat Mircea Miclea. 

Declarația are loc în contextul în care Ministerul Educației a primit un buget de 2,5% din Produsul Intern Brut în anul 2021, potrivit proiectului Legii Bugetului publicat joi seara de Ministerul Finanțelor. Anul trecut același minister primea 2,7% din PIB alocare inițială.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza