Ministrul Educației: Primul Bacalaureat bazat pe competențe va fi în anul 2026

Ministrul Educației: Primul Bacalaureat bazat pe competențe va fi în anul 2026

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că elevii care anul acesta intră în clasa a IX-a nu vor da Bacalaureat bazat pe competențe, cu toate că sunt prima generație care a avut de la început un curriculum bazat pe competențe.

Astfel, cei 123.122 de elevi care au susținut acum Evaluarea Națională, un examen bazat pe competențe, și care intră din septembrie 2021 în clasa a IX-a, la liceu vor da BAC-ul "în modul cunoscut". Conform ministrului Cîmpeanu, pentru Bacalaureatul care va evalua competențele și nu conținuturile "ai nevoie de un întreg parcurs liceal care să pregătească acest lucru".

 "Cel mai devreme se va intra pe acest sistem din septembrie 2022, dacă legea va fi adoptată în timp util, și atunci din septembrie 2022 vor urma patru ani de liceu și de abia la finalul celor patru ani de liceu va fi acest Bacalaureat care să fie bazat pe competențe", a spus Cîmpeanu la Digi24.

Reamintim că generația care a intrat în școală în 2012 a fost prima care a făcut clasa pregătitoare, introdusă prin legea 1/2011. Elevii au 9 ani de școală în clasa a VIII-a. Atât în ciclul primar, cât și în gimnaziu, acești elevi au avut un curriculum bazat pe competențe. Potrivit formei inițiale a Legii Educației, aceștia ar fi trebuit să susțină o Evaluare Națională transdisciplinară, dar acest tip de examen a fost amânat pentru generația care a intră în toamnă clasa a VI-a, scrie Edupedu.ro.

Elevii care intră acum la liceu ar fi trebuit să înceapă clasa a IX-a cu un curriculum nou, planuri-cadru noi, cu programe noi, cu profesori formați pentru predarea bazată pe competențe și pe noile conținuturi, cu manuale noi. Ministrul Cîmpeanu a anunțat încă din primăvară că elevii care vor intra, în toamnă, în clasa a IX-a vor avea parte de un curriculum tranzitoriu. Pentru că adoptarea noilor planuri cadru pentru liceu a fost amânată, elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a vor face ore după vechile planuri-cadru. Se întrerupe astfel ciclul actual de schimbare curriculară început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a.

Comenteaza