Matematica, tapiţeria automobilelor şi designul bicicletelor, surse de inspiraţie pentru viitorii stilişti FOTO

Matematica, tapiţeria automobilelor şi designul bicicletelor, surse de inspiraţie pentru viitorii stilişti FOTO
Secţia fashion a Universităţii de Artă şi Design (UAD) Cluj-Napoca, recunoscută drept cea mai bună pepinieră de designeri români din ţară, a prezentat colecţiile absolvenţilor din 2014, în cadrul unui show demn de prezentările de modă din marile capitale ale lumii, duminică seara, pe scena Teatrului Naţional.




Evenimentul a început după 20:00 şi s-a terminat târziu în noapte. Tinerii designeri au fost urmăriţi din sală de ochii specialiştilor Mirela Bucovicean, Ovidiu Buta, Marius Munteanu, Alin Gălăţescu. La gală au participat, în număr mare, şi bloggeri de modă îmbrăcaţi în ţinute extravagante. 

„Ca de obicei cu plusuri şi minusuri, întotdeauna sunt care mai copiază din colecţiile de anii trecuţi, sunt câţiva care forţează nota, dar sunt şi studenţi care într-adevăr demonstrează că există potenţial. Sistemul de training al profesorilor, prin reciclarea continuă a designerilor care ies din facultate este foarte bine pus la punct, astfel că rezultatele sunt aproape întotdeauna mult peste aşteptări şi mult peste ceea ce se întâmplă la celelalte universităţi din ţară.

Cei doi designeri pe care i-am premiat, Lucian Rusu şi Emese Bako, au şansa să intre cu dreptul, printr-un debut ca la carte, în sistemul modei româneşti, acest lucru fiind tot ce îşi poate dori un elev la design. La master am găsit mai puţine subiecte surprinzătoare, câteva erau exagerate, câteva cam monotone. Cei de la licenţă m-au frapat, însă, mult mai tare", a spus Alin Gălăţescu, director general al Avanpremiere Concept.

Reviste şi branduri de modă şi-au desemnat favoriţii, cei mai premiaţi tineri designeri fiind Emese Bako, nivel licenţă şi Lucian Rusu, nivel masterat. Lucian Rusu a reuşit să impresioneze juriul cu colecţia "Radical din chip", inspirată din tapiţeria de automobil și designul bicicletelor.

"Mă bucur foarte mult că am avut parte de experienţa UAD, am învăţat foarte multe lucruri şi înseamnă foarte mult pentru mine. Am lucrat aproximativ două luni la colecţia pentru licenţă şi am primit mult suport şi din partea unor profesori şi pentru realizarea tehnică. Mesajul colecţiei este frumuseţea, în urma unui accident, care se reconfigurează", a spus Rusu.

„Algebre", colecţie semnată de Emese Bako, a fost una spectaculoasă. Pe piesele vestimentare s-au regăsit imprimeuri în carouri care amintesc de caietele de algebră, iar hainele au fost completate de o serie de accesorii pentru cap, tot în carouri.

În juriu s-au aflat personalităţi de seamă din industria modei, toţi fiind de părere că UAD este cea mai bună instituţie de profil din România.

„Este o invitaţie pe care eu nu pot să o refuz niciodată pentru că sunt alături de UAD Cluj. Nu cred că e un secret pentru nimeni că rămâne şoala mea preferată şi mi s-a părut foarte OK ce s-a întâmplat. Am şi o colecţie preferată, cea a Crinei Moldovan, care mi s-a părut perfectă, foarte bine structurată, cu nişte volume foarte bine conturate. Am remarcat, însă, o diferenţă destul de mare în sensul că la cele de la master mi s-au părut unele chestii mai slab controlate decât la cele de la licenţă", a spus Marius Munteanu, fashion editor la revista Elle.

Prin premiile obţinute în cadrul galei, tinerii designeri vor fi promovaţi în diferite reviste de modă şi showroom-uri, vor beneficia de consultanţă, internship-uri şi prezentarea colecţiilor în cadrul unor spectacole de modă naţionale. Gala UAD a ajuns în acest an la cea de-a XX-a ediţie. 

VEZI CUM A FOST LA GALA UAD 2013: Între Bizanţ, epoca jazz-ului şi "cu cheia la gât", la Gala tinerilor designeri de modă clujeni FOTO / VIDEO.

Sâmbătă, clujenii au putut admira lucrările de diplomă ale absolvenților Universității de Arte și Design, expuse la Expo Transilvania. De la picturi și fotografii la sculpturi, lucrări de design grafic, vestimentar sau industrial și artă abstractă, lucrările studenților au atras atenția publicului destul de numeros.

 

Comenteaza