Marş în centrul Clujului: un grup de elevi a ieşit în stradă pentru copiii defavorizaţi

Marş în centrul Clujului: un grup de elevi a ieşit în stradă pentru copiii defavorizaţi
Mai mulţi elevi clujeni au mărşăluit marţi prin centrul oraşului, într-o acţiune care a avut ca scop promovarea solidarităţii faţă de persoanele defavorizate şi stoparea violenţei.

Zeci de elevi ai Școlii Gimnaziale Nicolae Iorga din Cluj-Napoca au pornit un demers de sprijinire a copiilor care ajung în Centrul Creştin pentru Copiii Străzii, o instituţie ai cărei beneficiari sunt copiii de pe raza judeţului Cluj care au părăsit domiciliul familiei şi trăiesc în stradă.

Marşul a început la ora 13 în Piața Avram Iancu și s-a desfășurat pe traseul Prefectură-Piața Unirii-Primărie. Copiii au purtat tricouri și pancarte cu mesaje "Așa nu mai merge!", „Stop violenței!" și „Împreună suntem mai puternici!", invitându-i pe toți cei care cred în demersul lor să li se alăture. Inițiativa face parte din proiectul „Copii pentru copii", pe care clubul IMPACT Sunshine îl derulează în cadrul competiției „EU sunt de IMPACT!", lansată de Fundația Noi Orizonturi în septembrie 2015.

"Este vorba despre un proiect gândit de copiii de la club, un proiect de solidaritate. Ideea proiectului pornind de la faptul că există în şcoala noastră copii care provin din medii defavorizate, copii cu cerinţe educative speciale, copii din familii monoparentale, iar proiectul a cuprins mai multe evenimente printre care şi acest marş. Din aceste activităţi, elevii noştri învaţă să fie mai responsabili, să fie nişte buni cetăţeni şi să fie aproape de aproapele lor", a explicat Aura Cuibus, profesor de geografie la Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga.

Copiii au empatizat din prima clipă cu micuţii defavorizaţi şi s-au luptat să atragă atenția comunității asupra obstacolelor și neajunsurilor pe care le au de depășit orfanii, copiii cu nevoi speciale sau cei care provin din medii defavorizate.

"Am vrut să mă implic pentru că ajutăm oameni şi copii, pe cei care nu au haine şi mâncare şi putem să le donăm puţin din ce avem noi, dar şi să le arătăm că noi suntem alături de ei", a explicat Manuela, o şcolară din clasa a V-a

"Este important ca aceşti copii să ştie că pot avea încredere în noi şi să ştie că le suntem aproape. Şi prin acest marş am vrut să spunem şi <<stop violenţei>>, să îi descurajăm pe cei care practică aşa ceva", precizat Niculina, o altă elevă.

Proiectul lor a început înaintea sărbătorilor de iarnă, când în ultima săptămână de școală i-au invitat la "Nicolae Iorga" pe 12 dintre elevii de la Școala Specială - Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/Integrată, pentru a petrece împreună câteva ore în care au interacţionat și au confecționat împreună decorațiuni de iarnă, pe care le-au vândut în școală, într-o acțiune de adunare de fonduri suplimentare pentru program. Tot pentru a veni în sprijinul micuţilor defavorizaţi, în cursul acestei săptămâni va avea loc un carnaval la care vor fi invitaţi toţi aceşti copii.

Comenteaza