Lucian Bode, în Parlament: "Teza este în regulă și este un document original"/ UBB Cluj anunță că va analiza lucrarea

Lucian Bode, în Parlament: "Teza este în regulă și este un document original"/ UBB Cluj anunță că va analiza lucrarea

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a anunțat luni că "a luat notă de discuțiile din spațiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode" și că a inițiat procedura de verificare.

Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat astăzi că a "inițiat procedura de analiză" privind teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, despre care precizează că este un demers intern "rezultat în urma autosesizărilor pornind de la informațiile apărute din spațiul public", menționând că "UBB nu a primit nicio sesizare de suspiciune a încălcării eticii academice în ceea ce privește teza discutată".

"Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat notă de discuțiile din spațiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode.

În numele rigorii academice și al transparenței, facem următoarele precizări:

(1) La solicitarea conducătorului de doctorat, prof. univ. dr. Adrian Ivan, am extins procedura de analiză a tezelor din perioada 1990-2016 și la această teză din anul 2018. Deși procedura internă a fost demarată ca urmare a solicitării ministerului pentru tezele din 1990-2016, nu există restricții de a o extinde și la teze publicate înainte de 1990 sau după 2016. În această analiză se vor include toate informațiile disponibile până în prezent. Dacă în urma acestei analize vor rezulta suspiciuni de încălcare a eticii academice, acestea vor fi mai departe analizate de Comisia de Etică a UBB, urmând procedurile interne și naționale.

(2) Menționăm însă că, până la această dată, UBB nu a primit nicio sesizare de suspiciune a încălcării eticii academice în ceea ce privește teza discutată, demersul fiind unul intern, rezultat în urma autosesizărilor pornind de la informațiile apărute din spațiul public. De asemenea, reamintim că instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este CNATDCU, ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanțe din universități", arată UBB într-un comunicat.

Demersul vine după ce USR a anunțat într-un comunicat de presă că a terminat de transcris teza de doctorat a lui Lucian Bode, iar verificarea lucrării arată că ministrul de Interne a tradus și copiat cuvânt cu cuvânt de pe Wikipedia.

Ministrul Lucian Bode a declarat astăzi în Parlament, unde deputaţii au dezbătut moţiunea simplă împotriva sa, depusă de USR şi Forţa Dreptei, intitulată Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat, că teza sa "este în regulă și este un document original".

"Este un demers plin de ridicol. Teza mea a parcurs absolut toate etapele și a trecut prin toate filtrele de verificare, iar raportul de similitudine arată foarte clar: lucrarea nu conține similitudini neautorizate. Teza este în regulă și este un document original"

Comenteaza