Jumătate din naşterile în rândul fetelor sub 15 ani din UE sunt din România. 2 din 10 mame adolescente au mai mult de un copil

Jumătate din naşterile în rândul fetelor sub 15 ani din UE sunt din România. 2 din 10 mame adolescente au mai mult de un copil

România dă aproape jumătate din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană, arată Salvaţi Copiii România.

"Sunt cazuri dramatice, care reflectă realitatea unei țări în care multe localități nu au medic, fetele nu au acces la educație și la servicii medicale, iar sărăcia își arată dinții la fiecare pas", arată Salvați Copiii România.

Potrivit organizației, în anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind judeţele Mureş (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor şi Dolj (52) şi Braşov (40). Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. De asemenea, statistica arată că unul din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce creşte exponenţial riscul de prematuritate şi de mortalitate infantilă.

Mai mult, precizează organizaţia, potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie, 53% dintre localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie şi multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la automedicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţă şi monitorizarea adecvată a sarcinii şi aşteaptă până când situaţia lor se precipită sau se înrăutăţeşte.

Salvaţi Copiii mai arată că 85% dintre mamele şi gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la şcoală, majoritatea acestora abandonând şcoala înainte de sarcină, una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la şcoală, 75% dintre gravidele şi mamele minore au renunţat la şcoală în gimnaziu.

De asemenea, patru din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepţia medicinii de familie, pe durata sarcinii, 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informaţii despre utilizarea acestora, 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoştinţe care au născut la o vârstă sub 18 ani, 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, iar două din 10 mame minore au mai mult de un copil.

Vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eşantion, respectiv 22 de ani dacă tatăl este major.

Salvați Copiii România precizează și că venitul mediu al familiilor mamelor minore este de 1.160 lei, iar aproximativ 50% dintre familiile mamelor minore au un venit sub 1.000 lei şi doar 12% peste 2.000 lei.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza