Ioan Aurel Pop, reales rector al Universităţii Babeş-Bolyai

Ioan Aurel Pop, reales rector al Universităţii Babeş-Bolyai
Academicianul Ioan Aurel Pop a fost reales rector al celei mai mari din universități din țară, cu peste 70% dintre voturile exprimate.
Ioan Aurel Pop, Marcel Pop şi Gheorghe Fătăcean au fost cei trei candidaţi care s-au luptat pentru postul de rector al celei mai mari universităţi din România. Ioan Aurel Pop, cel care a ocupat şi în ultimii patru ani această funcţie, a fost reales rector al Universităţii Babeş-Bolyai. 
Acesta a câștigat alegerile cu 851 de voturi (71,69%) din numărul total de 1.187 de voturi valabil exprimate. Ceilalți candidați la funcția de rector, prof. univ. dr. Ciprian Marcel Pop și conf. univ. dr. Gheorghe Fătăcean au obținut 244 de voturi (20,55%), respectiv 92 de voturi (7,76%). La vot s-au prezentat 1.247 de alegători, din totalul de 1.559 de persoane înscrise pe listele de vot, reprezentând, 79,9%.
 
În ceea ce priveşte planul managerial prezentat la depunerea candidaturii, Ioan Aurel Pop propune "o soluţie de continuitate a programului managerial, cu credinţa că este un moment în care trebuie să facem împreună noi paşi în cultivarea performanţei şi a excelenţei în comunitatea noastră universitară".
Printre principiile fundamentale promovate de acesta se numără desfăşurarea activităţii ştiinţifice fundamentale şi aplicate, prin angajarea întregii comunităţi academice, susţinerea noilor generaţii de cadre didactice şi cercetători, stimularea valorilor democratice, a incluziunii sociale sau a politicilor privind şansele egale, participarea univerităţii la viaţa comunităţii şi în sfera publică, depunerea tuturor eforturilor pentru a-l determina pe fiecare membru al comunităţii academice să participe activ la construcţia unei culturi a dezvoltării personale şi morale. 
La dezbaterea publică între cei trei candidaţi, el subliniat faptul că are convingerea că "universitatea este în primul rând este o universitate de cercetare avansată și în al doilea rând una de educație”. El este de părere că rectorul unei universităţi trebuie să fie “un savant, un erudit”.
Ioan Aurel Pop este licenţiat în istorie, iar din 1989, doctor în istorie. După absolvirea facultăţii, a predat cinci ani ca profesor de istorie la clase de gimnaziu şi liceu, după care a devenit asistent universitar, apoi lector, conferenţiar şi profesor universitar. Este autor a 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare şi a 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă sau cronici în volume separate şi reviste de specialitate şi publicaţii de cultură.
În plus, a ocupat funcţiile de director al Centrului Cultural Român din New York (1994-1995), respectiv cea de director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007). 
Comenteaza