Inginerii din Europa îşi prezintă cercetările la Cluj

Inginerii din Europa îşi prezintă cercetările la Cluj
Studenţii Universităţii Tehnice vor avea ocazia să se înscrie pentru finanţarea proiectelor comune stabilite în urma unei conferinţe internaţionale despre tehnologiile moderne.

Oameni de ştiinţă din şapte ţări europene şi de pe continentul african îşi prezintă descoperirile la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a conferinţei internaţionale "Modern Technologies in Manufacturing" (MTM). Evenimentul a început ieri şi durează până în 19 octombrie.

Scopul manifestării este de a crea o reţea internaţională de cercetători în industria construcţiilor de maşini. "Pe lângă faptul că întruneşte oamenii de ştiinţă din domeniul ingineriei cu aplicaţii industriale şi medicale, MTM constituie o reţea între universităţi. Pe de o parte între universităţile din România, dar şi o reţea de universităţi din Europa de Est. Practic, sunt toţi cei care au preocupări în ingineria fabricaţiei, cu modul în care se poate fabrica în mod competitiv un produs industrial sau medical. Nu vor fi prezentate echipamente sau produse, ci ştiinţa însăşi, se va intra în detalii. Fiecare cercetător va spune care sunt ultimele noutăţi care s-au realizat", a explicat Nicolae Bâlc, preşedintele conferinţei.

Potrivit inginerilor prezenţi, în urma conferinţei vor fi puse bazele unor consorţii, iar studenţii şi cadrele didactice de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se vor putea înscrie pentru granturi. "Lucrul cel mai interesant este acest networking, acest fel de a colabora care aduce împreună cercetători şi să punem bazele unor consorţii pentru a aplica la proiecte. E un schimb de idei, o dezvoltare a cunoaşterii şi a parteneriatelor", a adăugat Bâlc. Prima ediţie a MTM a avut loc acum 22 de ani.

La această ediţie a conferinţei participă ingineri din Slovacia, Anglia, Polonia, Ungaria, Egipt şi Austria, precum şi din Iaşi, Braşov, Timişoara, Oradea, Sibiu şi Bucureşti. Catedra pe care o conduce profesorul Bâlc la UTCN a produs, în premieră mondială, în acest an, primul os zigomatic din pulbere de titan implantat în lume, cu o maşină de topire cu laser şi un program informatic de 17.000 de euro. Tot în acest an, la UTCN a fost creat primul monopost de Formula 1.

Etichete
Comenteaza