Începe simularea județeană la BAC. Peste 4.000 de elevi din Cluj intră în examene

Începe simularea județeană la BAC. Peste 4.000 de elevi din Cluj intră în examene

Peste 4.000 de elevi vor susține, începând de marți, 7 februarie, simularea județeană a Examenului Național de Bacalaureat 2023, organizată la decizia Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Simularea județeană a examenului național de Bacalaureat, la nivelul județului Cluj, începe marți, 7 februarie 2023, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 8 februarie 2023, va avea loc proba obligatorie a profilului, urmată de proba la alegere a profilului și a specializării care se se va desfășura joi, 9 februarie 2023. Vineri, 10 februarie 2023, elevii claselor a XII-a, care studiază în limba minorităților naționale vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Simularea județeană a probelor scrise în cadrul examenului național de Bacalaureat 2023, pentru cei 4.208 elevi se desfășoară în 66 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj, dintre care 2.680 de elevi provin din unități de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca.

Evaluarea lucrărilor se realizează la nivelul unității de proveniență a elevilor, în perioada 7-13 februarie 2023.

În conformitate cu prevederile I.Ș.J.Cluj, comunicate unităților de învățământ preuniversitar, privind organizarea și desfășurarea simulării județene a probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2023, rezultatele obținute la simularea județeană nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele pot fi trecute în catalog. Nota fiecărei lucrări din cadrul simulării județene a examenului național de Bacalaureat 2023 se stabilește în conformitate cu prevederile art.12, alin. (1) și (2) din O.M.E., nr. 5242/31 august 2022, privind organizarea și desfășurarea examenului național de Bacalaureat-în anul școlar 2022-2023.

Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe unitate școlară.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării județene a examenului național de Bacalaureat 2023 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a XII-a/a XIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

În acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ preuniversitar în care se desfășoară simulările județene ale examenelor naționale îndeplinesc atribuții specifice și asigură organizarea și desfășurarea optimă a întregului proces.

Rezultatele obținute de către elevi la simularea județeană a examenului național de Bacalaureat (februarie 2023) sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Eventualele cazurile speciale prevăzute prin Procedura cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale vor fi gestionate la nivelul unităților de învățământ.

Programele de examen valabile pentru examenul național de Bacalaureat 2023 pot fi consultate accesând următorul link: http://subiecte.edu.ro/2023/bacalaureat/legislatie/

Selecția conținuturilor, pentru fiecare probă scrisă, în cadrul simulării județene a examenului național de Bacalaureat, organizată la nivelul județului Cluj, este disponibilă pe site-ul I.Ș.J. Cluj: https://www.isjcj.ro/descarca/11619, Anexa 2.

„Simularea examenelor naționale, fie că vorbim de bacalaureat sau de evaluarea națională, este foarte importantă pentru ca elevii să se acomodeze cu condițiile de desfășurare a examenului, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen. Cu atât mai mult, în acest an școlar dificil, în care elevii nu mai susțin tradiționalele teze semestriale, consider că este binevenită această simulare a examenelor, care oferă elevilor posibilitatea de a participa la o evaluare standardizată, asigurând un feed-back obiectiv asupra nivelului de cunoștințe. Acesta va  permite reglarea demersului didactic pentru perioada următoare și elaborarea de măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire a elevilor până la data desfășurării examenelor,” a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Comenteaza