"Fiecare Copil în Grădiniţă". Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care se înscriu în program

Părinţii care trăiesc sub pragul sărăciei vor primi, prin intermediul programului "Fiecare copil în grădiniță", un ajutor lunar pentru a-şi trimite copiii în unitățile de învățământ preșcolar.

Aproximativ 111.000 copii, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, vor putea beneficia de tichetul social de 50 lei, prin programul "Fiecare Copil în Grădiniță", se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii. Copiii eligibili sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza dosarului social. Stimulentul este acordat pentru perioada septembrie - iunie, în baza unei cereri și a declarației pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal de copil, cu ajutorul asistentului social din primărie, acolo unde este cazul.

"Potrivit Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, adoptate ieri (marți n.r) de Guvern, tichetele sociale vor putea fi folosite numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte și rechizite. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 lei venituri lunare pe membru de familie, adică de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură", precizează oficialii din Minister.

Prezența regulată a copiilor la grădiniță este o condiție obligatorie pentru acordarea tichetului de 50 lei. Totodată, documentul mai stabilește că totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm potrivit căruia maximum trei învoiri și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță dintr-o lună.

Persoanele care primesc deja beneficii sociale, care arată că se încadrează sub pragul de venit, nu mai trebuie să facă un nou dosar, copiii lor devenind eligibili automat. De asemenea, mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația pentru copii, bursele sau subvențiile agricole.

Comenteaza