Concurenţă redusă pentru posturile de directori de şcoli. Miercuri e prima probă

Concurenţă redusă pentru posturile de directori de şcoli. Miercuri e prima probă
Miercuri are loc, în toată ţara, prima etapă a evaluărilor pentru persoanelor care doresc să ocupe posturile de directori şi de directori adjuncţi de şcoli. La Cluj, în majoritatea cazurilor, singurii care candidează pe posturi sunt cei care le ocupă şi în prezent.

Ecaterina Andronescu s-a dat de ceasul morţii să oprească concursurile pentru posturile de directori de şcoli, iar analiştii au considerat că PSD-ul din care face parte fosta ministresă se temea că, prin înscăunarea altor şefi la unităţile de învăţământ, îşi pierde influenţa tocmai înaintea alegerilor parlamentare. La Cluj, teoria nu se verifică. Indiferent dacă sunt cu PSD sau împotrivă, puţini directori riscă să îşi piardă posturile. La majoritatea şcolilor, actualii conducători aleargă singuri pe culoar. Evaluarea va avea loc miercuri.

Există însă şi excepţii. La Liceul Tehnologic „Vlădeasa", din Huedin, sunt nu mai puţin de patru candidaţi pentru postul de director. În cursă au intrat, pe lângă directorul actual, Gabriel Mircea Creţu, încă trei profesori: Mariana Stîngă, Horea Matiş şi Sorin Constantin Ban. Un alt liceu unde am găsit concurenţă serioasă este „Andrei Mureşanu", din Dej. Postul Emiliei Mureşan, cea care conduce acum şcoala, este dorit de Camelia Măgdaş şi Adrian Doru Pintea.

La şcolile „de fiţe", din Cluj, nu există un al doilea candidat. La „Racoviţă" doreşte să rămână director tot Constantin Corega, la „Bălcescu" singura care concurează este Marinela Zamfir, la „Coşbuc" candidatul unic se numeşte Valentin Maxim-Oros, la „Bob" o avem pe Irina Alexe, de la „Şincai" se va prezenta la concurs Meda Graur, iar de la „Avram Iancu", Adina Turcu. Iese cumva din disciplina generală Liceul „Onisifor Ghibu", unde Monica Bereş îl are contracandidat pe Ioan Bâlc.

Şi postul de director de la CSS Viitorul este dorit de doi profesori: Alin-Liviu Giurgiu este actual director, iar Cristina Iurian este adjuncta care doreşte să facă un pas înainte în carieră.

Evaluările se vor face în două centre, liceele Gheorghe Lazăr" şi „Nicolae Titulescu", din Cluj-Napoca. Testul grilă începe la ora 10 şi va dura cel mult 120 de minute. Evaluarea lucrării se va face după 12.30 şi vor dura până în jurul orei 19. Fiecare candidat va sta cel multe 15 minute în faţa unei comisii din care fac parte câte două cadre didactice şi doi reprezentanţi ai autorităţilor locale sau judeţene. Reprezentanţii autorităţilor au fost chemaţi la ora 11 şi vor avea parte de o instruire sumară înainte începerii concursului.

La probe pot lua parte delegaţii ale sindicatelor, ale cultelor religioase şi ale elevilor, respectiv observatori din partea părinţilor.

După proba de miercuri urmează între 17 octombrie şi 17 noiembrie evaluarea candidaţilor în cadrul altor două probe: CV şi oferta managerială.

Este pentru prima dată, după opt ani, când directorii sunt evaluaţi. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a subliniat că este normal ca o dată la patru ani să fie organizat concursul pentru ocuparea posturilor de directori în învăţământul preuniversitar:

"Cred că acum este un moment foarte important în care semnalul acestuia guvern, în care semnalul Ministerului Educaţiei, prin reprezentanţii săi este acela că Educaţia trebuie să intre într-un regim de normalitate. Aceasta trebuie să fie normalitatea ca o dată la patru ani său o dată la încheierea ciclului pe care îl ai potrivit contractului de management să se organizeze un concurs".

 

 

Comenteaza