Video Şcolile profesionale. Specializări bănoase, ocolite de tinerii din Cluj

Şcolile profesionale. Specializări bănoase, ocolite de tinerii din Cluj

Peste 1.200 de locuri sunt disponibile în unităţile de învăţământ profesionale din Cluj, în anul şcolar 2018-2019, între care 800 sunt destinate sistemului dual. Efectele desfiinţării acestor şcoli timp de 10 ani, începând din 2013 în mandatul ministrului Ecaterina Adronescu, încă se resimt, spun reprezetanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. 

"Încă se simte greşeala anulării acestor şcoli, dar lucrurile reintră încet în normal. Cea mai mare provocare acum este să schimbăm mentalitatea părinţilor. Toţi vor ca copiii lor să facă liceul, în condiţiile în care unii elevi nu ar avea nicio perspectivă. Anul acesta, în Cluj, avem 1220 de locuri, din care 800 pe sistemul dual. S-au ocupat peste 1.000. E important însă procentul celor care se anhajează în profilul în care au făcut practica", a explicat Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj, în cadrul unei emsiuni Realitatea FM Cluj. 

Cele mai căutate specializări sunt cele de bucătari, ospătari şi mecanici auto. Elevii nu se înghesuie însă acolo unde este cerere din partea mediului de business, cum ar fi secţia de sudori, şi unde salarii pot ajunge şi până la 3.000 - 4.000 de lei pe lună. O altă meserie pe care tinerii o ocolesc este cea a constructorilor. "Cumva acest aspect este de înţeles. Firmele caută mână de lucru necalificată în acest domeniu pentru a plăti cât mai puţin şi e normal ca un absolvent de şcoală profesională să nu îşi prea găsească de lucru", mai spune şeful ISJ Cluj. 

Burse lunare între 200 şi 400 lei 

Conform Ministerului Educaţiei, formarea elevilor pe această rută este susţinută financiar prin bursa profesională care se acordă în cuantum de 200 lei/lună (de la bugetul de stat) - dacă elevul este înscris la învăţământul profesional şi de minimum 400 lei (200 de lei de la bugetul de stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică) - la învăţământul dual.

La nivel naţional sunt disponibile 38.345 de locuri la învăţământ profesional, din care 5.542 sunt alocate învăţământului dual.

Comenteaza