Clujul găzduieşte etapa naţională a unui concurs dedicat minorităţilor etnice. Programul competiţiei

Clujul găzduieşte etapa naţională a unui concurs dedicat minorităţilor etnice. Programul competiţiei
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj organizează din 28 până în 30 mai etapa națională a concursului „Călătoria mea multiculturală”, dedicat minorităţilor.

Competiţia se adresează elevilor din clasele VI-VII și IX -XI din învățământul preuniversitar din zone multietnice ale țării sau care urmează diferite tipuri de educație destinate minorităților naționale, iar tematica sa este armonizată cu programele care se derulează la nivel european pentru promovarea limbilor, tradițiilor și a culturii minorităților, respectiv a cetățeniei active.

Obiectivul principal este dezvoltarea comportamenului civic responsabil al elevilor, cunoașterea drepturilor copilului și a drepturilor minorităților naționale din România, pentru o Europă a anului 2020, fără discriminare și xenofobie. În acelaşi timp se vizează îmbunătățirea competențelor interpersonale și civice ale elevilor, a celor de comunicare în limbă maternă, alături de dezvoltarea abilităţilor de comunicare într-o limbă străină şi a creativității.

La etapa naţională, de la Cluj-Napoca, s-au calificat 90 elevi, însoţiţi de 30 profesori, care vor fi jurizaţi de 11 membri ai comisiei centrale. Concurenţii vor fi grupaţi în echipe mixte formate din minim zece elevi aparținând atât majorității cât și unei sau mai multor minorități.

Ei vor desfășura acţiuni nonformale şi practice, precum studiu de caz, jocuri de rol, teatru forum, mese rotunde, dezbateri şi work-shop-uri, conform bibliografiei indicate. Prin diverse mijloace și metode echipele își vor face cunoscute drepturile lor, minoritatea din care provin și vor transmite un mesaj factorilor responsabili în apărarea drepturilor copilului, ale minorităților în special.

Concursul este organizat de Direcția Minorități a Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în parteneriat cu Inspectoratele școlare județene din ţară, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României şi reprezentanța Comisiei Europene în România.

Programul etapei naţionale:

28 mai

16:00-19:00 Sosirea participanților

29 mai 

10:00-13:00 Prezentări rezultate activități pe echipe - partea I
15:30-18:30 Prezentări rezultate activități pe echipe - partea a II-a

30 mai 

10:00-13:00 Open Space- intercultural
15:00-18:00 Vizitarea Capitalei Europene a Tineretului
20:00-22:00 Premierea participanților și prezentarea temei pentru ediția următoare

Comenteaza