Când vor ajunge testele cu salivă în școli și grădinițe. Cîmpeanu: E nevoie de 70 milioane de teste

Când vor ajunge testele cu salivă în școli și grădinițe. Cîmpeanu: E nevoie de 70 milioane de teste

Ministerul Educaţiei lucrează în cursul zilei de luni pentru estimarea numărului necesar de teste pe bază de salivă, pentru depistarea infecţiei noul coronavirus, pentru şcoli şi grădiniţe.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că atât premierul, cât şi ministrul Sănătăţii au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale ca în cursul zilei de luni să elaboreze cerinţele de reglementare şi cerinţele minime de performanţă pentru a le transmite Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate și că se lucrează tot în cursul zilei de astăzi pentru a estima numărul necesar de teste non-invazive pe bază de salivă care sa fie administrate preșcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactdic din școli și grădinițe.

Întrebat când crede că vor fi achiziționate testele, ministrul a răspuns că "e vorba de o achiziție de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de școală din semestrul întâi, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni - 11 săptămâni, înseamnă cca 3,2 milioane de beneficiari, înmulțit cu 2 înseamnă 6,4 milioane de teste necesare săptămânal, și, prin înmulțirea cu 11, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă.

Ministrul a precizat că urmează să se stabilească tipul de test și cerințele minime de performanță. Testele "nu vor fi omologate, ci vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerințe minime de performanță și de reglementare" și că este vorba "de zile până vor ajunge în școli și grădinițe.

Cîmpeanu a mai precizat că rezultatele pozitive ale testelor cu salivă nu pot fi raportate în Corona Forms, fiind doar un proces de screening, iar pentru trecerea în Corona Forms "ele vor trebui să fie confirmate prin teste PCR sau prin teste antigen rapid".

Comenteaza