Şantierul unui liceu din centrul Clujului avansează în ritm de melc. Cum îşi desfăşoară elevii orele de curs

Şantierul unui liceu din centrul Clujului avansează în ritm de melc. Cum îşi desfăşoară elevii orele de curs
La aproape o lună de la debutul noului an şcolar, şantierul unui liceu din centrul Clujului avansează în ritm de melc. Copiii au fost mutaţi în altă unitate de învăţământ, desfăşoară orele în spaţii improprii, însă dascălii nu se lasă descurajaţi şi vor performanţă.

La începutul lucrărilor de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu", în luna iunie, constructorul şi-a luat angajamentul de a finaliza, până la începutul anului şcolar, 20 de săli în care copiii să îşi poată desfăşura activitatea. Se intenţiona ca pe timpul verii muncitorii să amenajeze acele săli de clasă şi să separe prin-un gard partea de şcoală care era în continuare în şantier. Planurile au fost date peste cap în totalitate pentru că, în timpul verii, pe şantier au fost prezenţi doar câte doi, trei muncitori. În septembrie, cu doar câteva zile înainte de începutul şcolii, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a inspectat mai multe unităţi şcolare din oraş, printre care şi Liceul Eminescu, despre care a spus că sălile unităţii „arată ca nişte grajduri de la CAP (cooperativă agricolă, n.red.)". În prezent, muncitorii bat pasul pe loc.

Deşi în contract ar fi fost prevăzut ca mai mult de o sută de oameni să lucreze pentru finalizarea lucrărilor, la faţa locului situaţia este cu totul alta. Nu mai mult de zece oameni lucrează printre praf şi moloz, iar întreaga activitate se face „cu picătura". Faţă de luna septembrie încep să se vadă mici modificări, după cum mărturiseşte chiar directorul instituţiei, însă ritmul de lucru este lent. Dacă până în prezent, activitatea administrativă a unităţii şcolare se desfăşura în vechea clădire, conducerea şcolii caută o soluţie pentru ca şi aceste birouri să fie mutate în alte unităţi, din cauza condiţiilor improprii în care îşi desfăşoară munca zi de zi.

"Aşa cum vedeţi, am plecat de aici; elevii învaţă încă din 14 septembrie la Anghel Salygni şi mai e o chestiune de doar câteva zile până vom muta şi birourile. Noi nu suntem beneficiarii lucrării, ci cei de la Primărie sunt, aşa că ei se ocupă şi de graficul şantierului", a precizat Simona Dobrescu, directorul unităţii de învăţământ.

Copiii care învaţă la Liceul Eminescu îşi desfăşoară acum orele de curs la Colegiul "Anghel Saligny", în încăperi ale unui fost cămin, care au fost transformate în săli de curs. Elevii din ciclul primar, cei din clasele a cincea şi a noua, respectiv clasele terminale învaţă de dimineaţă, în timp ce restul elevilor au ore de la prânz. Spaţiile înguste le dau bătăi de cap, pentru că, de multe ori, nu permit ca orele să de desfăşoare „ca la carte"; cu toate acestea, dascălii depun eforturi pentru păstrarea calităţii învăţăturii.

"Încăperile sunt încăperi ale unui fost înternat care acum sunt amenajate pentru activitatea didactică pe care o desfăşoară profesorii şi elevii. Spaţiul este impropriu, dar noi ne străduim să desfăşurăm activităţile cât de bine putem. Chiar dacă condiţiile sunt aşa cum sunt, facem eforturi deosebite ca elevii noştri să beneficieze de cunoştrinţele pe care le-ar acumula şi într-un cadru mai bun. Asta nu înseamnă că putem să facem rabat de calitate şi nu trebuie să fie un an pierdut, ci ei trebuie să se dezvolte frumos, să poată să facă faţă concursurilor la care participă an de an, să facă faţă examenelor naţionale, chiar dacă condiţiile sunt altele decât cele cu care au fost ei obişnuiţi", adaugă Simona Dobrescu.

Directoarea mărturiseşte că nu ar fi avut altă alternativă. În total, Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" are 30 de clase de elevi; ar fi trebuit să fie aproape 800 de elevi, însă numărul acestora a scăzut pentru că mai mulţi elevi au ales să se transfere la alte şcoli. „N-am fi găsit o locaţie în care să fi mers toţi, lucrul acesta este cert. Înainte de începerea şcolii a existat o discuţie potrivit căreia am fi putut merge, numai în regim de după-amiază, în Bălcescu sau Coşbuc. Dacă în această instituţie (Colegiul Anghel Saligny, n.red.) suntem cu 19 clase de dimineaţă şi cu am preferat să mergem celelalte de după-amiază, în aceeaşi clădire şi actualmente avem program de dimineaţa de la opt până seara la şapte", adaugă Dobrescu.

Conducerea Colegiului Tehnic „Anghel Salygni" recunoaşte că desfăşurarea cursurilor în încăperile din clădirea repartizată poate fi mai dificilă, însă a fost singura soluţie de compromis pe care au putut să o pună la dispoziţie.

"Noi nu dispunem de cum se aranjează ei acolo, aste sunt. Nu le putem întinde. Noi le-am dat spaţiul respectiv şi ei îl gestionează. Noi aveam nişte spaţii, am mai eliberat şi alte spaţii şi le-am pus la dispoziţie, atâta tot. Era un cămin transformat parţial în şcoală, parţial păstrat cu destinaţia de cămin, dar şi pe acestea din urmă le-am eliberat. Sunt nişte săli care nu sunt foarte mari, nici aşa de mici, pot încăpea liniştit în jur de 25 - 27 de elevi. Noi acolo am funcţionat din '95 şi până a existat şcoala de arte şi meserii. E adevărat că sunt ca înguste din cauză că imobilul a fost construit ca şi cămin. Sunt şi mulţi, în jur de 30 de clase, nu ştiu exact., printre care şi mulţi copii mici, sunt şi clase care au peste 30 de elevi şi atunci pot apărea probleme", explică directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Anghel Saligny".

În spatele lucrărilor de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" se află asocierea SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL. Dava Invest a fost înfiinţată în 2008, la doi ani după Construdava (firmă controlată de omul de afaceri Ioan Bene), cele două firme având sediul la aceeşi adresă, în Sighetul Marmaţiei. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna mai a anului viitor, însă cel mai probabil şantierul va fi restrâns sau chiar închis în perioada lunilor de iarnă.

Comenteaza