A început şcoala! Cum s-au desfăşurat festivităţile de deschidere a noului an şcolar în Cluj

A început şcoala! Cum s-au desfăşurat festivităţile de deschidere a noului an şcolar în Cluj
Mii de copii au trecut, luni, pragul instituţiilor de învăţământ din Cluj-Napoca. Unii bucuroşi de reîntâlnirea cu colegii, alţii morocănoşi că s-a terminat vacanţa, iar alţii emoţionaţi de perioada care îi aşteaptă, cu toţii s-au aliniat la careu şi au asistat la ceremoniile de început de an şcolar.

În mare, scenariul a fost acelaşi ca la fiecare început de an şcolar: s-a intonat imnul, preoţii au rostit rugăciunile, după care au urmat discursurile cadrelor didactice şi ale invitaţilor. La fel a fost şi la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă", dar şi la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu", unde sute de copii au fost prezenţi la festivităţi.

Cei mai emoţionaţi au fost, de departe, micuţii pentru care clopoţelul a sunat pentru prima dată astăzi: cei care abia au intrat în clasa zero. Însoţiţi de părinţi şi bunici, cu ghiozdanele în spate şi buchetele de flori în braţe, copiii au trecut pentru prima data pragul şcolii în care în vor petrece următorii ani. Au auzit despre şcoală, teme sau abecedar doar din poveştile fraţilor mai mari sau ale părinţilor, însă deja se arată încântaţi de ceea ce îi aşteaptă. Micuţii au fost nerăbdători să o cunoască pe doamna învăţătoare şi să îşi cunoască viitorul coleg de bancă. La rândul lor, părinţii sau bunicii au cuprinşi de emoţie şi nostalgie.

Ceilalţi copii din şcoala primară au revenit încântaţi la şcoală. Pentru ei, vacanţa a fost poate prea lungă, iar unii dintre ei s-au plictisit de jocurile de acasă. "Abia am aşteptat să vin la şcoală, să stau cu alţi copii, să facem activităţi la clasă, să ne jucăm", mărturiseşte o fetiţă care trece în clasa a doua.

Şi pentru cei de clasa a cincea anul şcolar începe cu emoţii: i-au spus "La revedere" doamnei învăţătoare şi au trecut la o nouă etapă. Îi aşteaptă un nou început, profesori, materii noi şi un alt sistem de notare.

Dacă cei mici abia au aşteptat să se întoarcă la şcoală, colegii lor mai mari nu au fost cu toţii de aceeaşi părere. Liceenii, spre exemplu, nu au revenit prea încântaţi din vacanţă. "Nu ne bucurăm aşa de tare că începe şcoala. Sigur, în prima zi e entuziasmul reîntâlnirii cu restul colegilor, discuţii despre vacanţă şi aşa mai deprate, dar săptămânile următoare începe greul mai ales pentru noi că ne aşteaptă bacalaureatul în acest an", a explicat un elev. Unii liceeni au fost mai entuziasmaţi să îşi revadă colegii, în timp ce alţii calculau câte săptămâni de cursuri au rămas până la vacanţa de iarnă, care, din fericire pentru aceştia, va fi cu o săptămâna mai lungă decât până acum. Mai nerăbdători au fost bobocii, adică elevii claselor a noua, care abia au aşteptat să treacă la statutul de liceeni. "Mă bucur că începe liceul. Sper să fie o perioadă frumoasă, să învăţăm, dar şi să ne distrăm", a precizat o boboacă.

Per total, în anul şcolar 2015-2016 vor învăţa în judeţul Cluj un număr de 93.929 de elevi, dintre care 18.514 la nivel preşcolar, 23.389 la nivel primar, 22.411 la nivel gimnazial, 20.283 la nivel liceal, 1.737 nivel postliceal, 792 în şcoli profesionale, în timp ce alţi 193 de elevi au primit o a doua şansă.

Comenteaza