100 de ani ai pedagogiei Waldorf în lume, marcaţi la Cluj

100 de ani ai pedagogiei Waldorf în lume, marcaţi la Cluj
| Foto: Diana Cîmpean

Liceul Waldorf Cluj a aniversat împlinirea unui secol de pedagogie Waldorf în lume printr-un flash-mob inedit, la care au participat peste 500 de elevi.

Manifestarea a avut loc începând cu ora 11, în Piaţa Unirii. Peste 500 de elevi, de la clasa pregătitoare şi până la liceu, cadre didactice şi părinţi au creat un dans sincron pe ritmuri de tobe. 

"Cu ocazia aniversării a 100 de ani de pedagogie Waldorf în lume, ne-am gândit ca alături de elevi şi profesori să facem un flash-mob aici, în centrul oraşului. De asemenea, ne-am comandat tricouri speciale pentru această aniversare, în diferite culori, ca un fel de uniformă, iar copiilor le plac foarte mult.

Pedagogia Waldorf este diferită de pedagogia tradiţională; orele se ţin altfel, nu se dau note, ci se fac caracterizări, avem multe materii artistice, nu doar cele teoretice, pentru că noi consiuderăm că omul trebuie format în întregul lui", a declarat Maria Szabo, director adjunct al Liceului Waldorf Cluj.

Prima școală Waldorf a fost întemeiată în 1919 în Stuttgart, Germania, și a fost condusă de un colectiv de dascăli pregătiți de Rudolf Steiner, filosof şi pedagog austriac. De atunci numărul școlilor Waldorf a crescut progresiv, astfel încât în prezent reprezintă unul din cele mai răspândite tipuri de pedagogie independentă din Europa și America de Nord. În România, pedagogia Waldorf a apărut după 1990.

Comenteaza