Cum au fost selectate şcolile din Cluj care au primit bani pentru apă

Cum au fost selectate şcolile din Cluj care au primit bani pentru apă
Unităţile şcolare care au primit bani de la Consiliul Judeţean ca să fie racordate la reţelele
de apă şi canalizare sunt din comune cu primari USL.

Toate şcolile care au fost selectate pentru programul de racordare la reţelele de apă şi canalizare se află în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca. În mod normal, au atras atenţia consilierii judeţenei PDL, capacitatea financiară a administraţiilor locale din aceste localităţi este mult mai mare faţă de cea a comunelor mai îndepărtate.

Consiliul Judeţean a alocat pentru acest an suma de 500.000 de lei, pentru programul de racordare a unor şcoli din mediul rural la reţelele de apă şi canalizare. În această etapă au fost selectate şcolile din comunele: Apahida, Chinteni, Baciu, Cămăraşu, Chiuieşti şi Cuzdrioara. Consilierii judeţeni PDL au reclamat că şi de această dată banii s-au alocat pe criterii politice. "Aţi ajuns să politizaţi şi aceste probleme legate de copii! Este absolut revoltător cum aţi decis ca banii să meargă exclusiv spre comunele cu primari USL!", a atenţionat Alexandru Coroian, liderul consilierilor PDL. El a mai precizat că în mare comunităţile care vor încasa bani pentru şcoli nu sunt nici pe departe cele mai sărace. „Alocaţi bani către comune învecinate care au posibilităţi financiare foarte mari. Ar fi trebuit să ne orientăm şi să începem cu localităţile mai sărace", a apreciat Coroian.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a menţionat că selecţia a fost făcută în funcţie de necesităţile reclamate de şcoli. „Există o listă cu toate şcolile din mediul rural care au astfel de probleme. Inspectoratul Şcolar a prioritizat lucrările. Ei ştiu mai bine care sunt necesităţile iar noi ne-am conformat. Oricum, absolut toate şcolile vor beneficia pe parcurs de ajutorul nostru", a spus Uioreanu.

Şeful Inspectoratului Şcolar şi consilier judeţean PSD, Valentin Cuibus, a precizat că nu există nici o înţelegere politică în alocarea acestor fonduri. "Au fost luate în calcul 82 de unităţi care nu pot obţine autorizaţii sanitare pentru că nu au apă curentă sau apă potabilă. Am decis că prioritară este rezolvarea problemelor în unităţile administrative care sunt în vecinătatea oraşelor pentru că în lipsa unor condiţii optime pentru elevi, aceştia vor trebui mutaţi la oraş. Dacă elevii din Apahida, din Baciu sau din Chinteni sunt mutaţi la Cluj, şcolile lor de acasă vor fi desfiinţate. Primăriile s-ar alege mai apoi cu cheltuieli mari pentru a transporta copiii la oraş. Trebuie să facem investiţii pentru a-i stabiliza pe copii acolo, la ei acasă, pentru că în acest mod este mai simplu şi pentru familiile lor", a comentat Cuibus. Liderul PSD Cluj, Alexandru Lăpuşan, a precizat că în perioada următoare vor fi identificate şi alte fonduri pentru ca mai multe şcoli să beneficieze de lucrări, anul acesta.

Comenteaza