Zonele pietonale și spațiile verzi - cheia unei vieți de calitate

Zonele pietonale și spațiile verzi - cheia unei vieți de calitate
| Foto: primekapital.com

Idealul urban, promovat de arhitecți, specialiști în urbanism și activiști civici, s-a schimbat radical în ultimii ani în Cluj-Napoca. Dacă în ultimele decenii orașele erau construite în jurul ideii de mașină personală, în prezent paradigma merge în direcția opusă.

Atât în vestul Europei, cât mai ales în Statele Unite, în anii ‘50-’60 ai secolului XX, a existat o creștere extraordinară a nivelului de trai în rândul clasei mijlocii, care a adus cu sine explozia vânzărilor de automobile pentru uz propriu. Noile orașe, construite într-un stil funcțional și minimalist, fără decorațiunile („inutile” dar frumoase) de altădată, au plecat de la premisa că aproape toți locuitorii vor folosi mașina proprie zilnic. Statele ex-comuniste au preluat și ele acest trend, după căderea URSS de la sfârșitul anilor ‘80.

Începând cu anii ‘90, conceptele s-au schimbat în vest, mai întâi în țările din centrul și nordul Europei, unde s-a pus tot mai mult accentul pe „liveable city”, orașul unde îți este bine să trăiești, care evoluează în jurul nevoilor oamenilor și lasă mașinile pe plan secundar.

Transportul în comun a fost pus din nou în prim plan, au început să fie promovate bicicletele și să fie încurajat tot mai mult mersul pe jos.

Spațiile verzi din orașele europene au crescut exponențial și au devenit esențiale pentru orice cartier nou construit. Centrele istorice ale vechilor urbe medievale au fost transformate în spații pietonale, iar mai apoi chiar în noile zone au apărut „centre de cartier” unde mașinile au fost excluse sau restricționate.

România urmează acest nou trend, iar Clujul este în avangarda orașelor noastre care doresc să ofere locuitorilor lor un nivel ridicat de calitate a vieții. Administrația locală a luat deja măsuri de creștere a spațiilor pietonale și a zonelor verzi, iar pentru noile cartiere au fost impuse reguli mult mai stricte decât în trecut. În plus, planurile pentru următorii ani sunt foarte ambițioase în această direcție.

Spre exemplu, noul mini-cartier care va fi construit între strada Plevnei și podul IRA de către dezvoltatorul  Prime Kapital se încadrează perfect în noua strategie locală și europeană de „oraș verde”, focusat pe sănătate, sustenabilitate și dezvoltare durabilă. Proiectul de tip brownfield implică conversia unei foste zone industriale într-un spațiu modern, cu clădiri dedicate locuirii, birourilor și comerțului, dar și cu parcări subterane, piste de biciclete, zone verzi generoase și alei pietonale numeroase.

Construcțiile planificate de Prime Kapital la Cluj-Napoca vor respecta standardul nZEB („nearly Zero-Energy Building”), impus de autoritățile europene din 2021, care presupune un nivel ridicat de eficiență energetică și reducerea dependenței de sursele de energie poluante.

Deplasarea în întreg arealul noului ansamblu imobiliar se va face pe jos (proiectul fiind de tip „cartier de 15 minute”), iar în exterior vor exista legături rapide cu toate punctele importante din Cluj și din zona metropolitană prin intermediul noii stații intermodale de transport în comun de la IRA, dar și prin intermediul infrastructurii dezvoltate de companie. Folosirea mașinii personale va deveni o opțiune secundară, utilă mai ales pentru călătorii în afara orașului, dar nu va mai fi o necesitate zilnică, cum este din păcate în prezent pentru mulți clujeni.

Noul cartier din nordul Clujului nu va fi cu nimic mai prejos decât alte proiecte rezidențiale similare din țările occidentale, punând în prim plan confortul locuitorilor, conexiunea cu natura, sănătatea fizică și mentală, precum și dorința de a trăi într-un mediu curat, în care copiii lor să se poată bucura de o viață fericită. Experiența companiei garantează reușita acestui demers și oferă siguranța construirii acestui viitor spațiu de referință pentru Cluj!

Comenteaza