Zeci de milioane de euro, bani gratis pentru sisteme de irigaţii; banii acoperă până la 100% din investiţie

Zeci de milioane de euro, bani gratis pentru sisteme de irigaţii; banii acoperă până la 100% din investiţie
O sumă de 60 milioane de euro pentru investiţii în irigaţii e disponibilă pentru fermieri, după realocări financiare în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Banii sunt rulaţi prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) în cadrul sesiunii ce se va desfăşura în perioada 3 septembrie şi se încheie în 15 octombrie.

Decizia Autorităţii de Management pentru PNDR privind suplimentarea fondurilor a fost luată în cadrul întâlnirii Comitetului de Monitorizare şi a avut la bază, pe lângă nevoia evidentă de dezvoltare din sectorul irigaţii, solicitările primite din partea organizaţiilor de profil. Totodată, în urma realizării Raportului de selecţie final al proiectelor încadrate la subcomponenta a1 a Măsurii 125, care au fost depuse în cadrul sesiunii de primire a proiectelor din perioada 2 - 31 mai 2011, au mai rămas disponibili 25,5 milioane euro.

Cei 60 de milioane euro disponibili pentru sesiunea din luna septembrie pot fi solicitaţi pentru investiţii în modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii, inclusiv pentru staţii de pompare sau de contorizare, precum și pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii.

Aceste tipuri de investiţii pot primi până la un milion euro, sumă care acoperă 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc întreaga comunitate.

Pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile. În acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depăși 750.000 euro pentru un proiect.

Vezi aici cum arată sistemul de irigaţii din Cluj, amenajat în zona agricolă Turda - Mihai Viteazu

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin Măsura 125 este de 5.000 de Euro. Această sumă reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului.

Fondurile alocate prin Măsura 125 - componenta a1 „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare" aferente sesiunii din septembrie 2012 reprezintă contribuţia Guvernului României de la bugetul de stat 20% și contribuţia Uniunii Europene de 80%.

 

Comenteaza