Resuscitarea sistemului de irigaţii costă 1 milion de euro

Resuscitarea sistemului de irigaţii costă 1 milion de euro
Sistemul de irigaţii din Cluj neutilizat de cinci ani, ar putea fi pus pe picioare în urma unei investiţii de un milion de euro din bani structurali.

Organizaţia Utilizatorilor de Apă (OUA) urmează să fie re-constituită în următoarele două săptămâni. Preşedintele acesteia, Emil Turdean a declarat că intenţionează să depună un proiect de finanţare structurală pentru reabilitarea sistemului nefuncţional de irigaţii din judeţul Cluj.

 

“Am primit actul de unicitate al numelui şi în două săptămâni terminăm înfiinţarea. Proiectul ar costa cam un milion de euro şi noi nu trebuie să contribuim cu nimic, finanţarea e asigurată 100%”, a declarat Turdean. întrebat care este instituţia unde va fi depus proiectul de finanţare, precum şi linia de finanţare cu bani structurali, Turdean a evitat să răspundă. “Am angajat un consultant de vreo săptămână, o persoană juridică care va întocmi proiectul de finanţare”, a declarat Turdean. OUA urmează să administreze o suprafaţă irigabilă de aproximativ 2.000 de hectare. Suprafaţa este mai mică faţă de cea administrată de asociaţia cu acelaşi nume care a funcţionat până în 2002, respectiv 3.976 de hectare.

 

Proiectele pentru îmbunătăţirea sistemelor de irigaţii pot fi depuse, prin măsura 1.2.5 a Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Cu toate că linia de finanţare nu a fost încă deschisă, proiectele vor putea fi depuse la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OPDRP) sau la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj, potrivit unor surse, în perioada imediat următoare. “Ghidul solicitantului va fi publicat în15 august şi atunci vom şti mai multe. cel mai probabil dosarele vor fi depuse la noi”, a declarat directorul OJPDRP Cluj, Claudia Anastase.

 

Sistemul de irigaţii din Cluj este abandonat de cinci ani. “Ultima dată sistemul a fost folosit în 2004. Anul trecut am avut contract cu asociaţia (utilizatorilor de apă-n.red.), dar n-au plătit avansul şi nici n-au cerut irigaţii. Anul acesta n-avem încpă nicio solicitare”, a precizat şeful filialei clujene a Societăţii Naţionale de îmbunătăţiri Funciare (SNIF), Maria Urcan, care asigură în Cluj serviciile de irigaţii în zona unde sistemul este implementat şi amplasat. Irigaţiile pentru suprafeţele cultivabile mari, pot fi asigurate numai în baza unui contract între SNIF Cluj şi OUA.

 

Sistemul de irigaţii din Cluj a fost construit între anii 1968 şi 1972 pe râul Arieş, şi îngloba o suprafaţă de teren de 5.880 hectare. Dintre acestea, cultivabile erau 5.720 de hectare, pe raza localităţilor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Turda. Sistemul includea o staţie de pompare, un canal principal de aducţiune a apei, o serie de staţii secundare, conducte îngropate, canale de irigare şi hidranţi. Mare parte din sistem a fost însă furat, inclusiv dalele cu care erau pavate canalele, precum şi o serie de motoare de pompare. Terenul arabil din judeţ, în totalitate, depăşeşte, potrivit statisticilor Direcţiei Agricole, o suprafaţă de 180.000 hectare.

 

Bătut de hoţi

 

Şeful OUA, Emil Turdean spune că a fost bătut în urmă cu trei săptămâni, pe când încerca să oprească mai mulţi muncitori chitiţi să dezafecteze un cazan care era parte componentă a sistemului de irigaţii şi pe care aceştia voiau să-l vândă la fier vechi. “Afacerile” cu fier vechi pe spatele sistemului inoperabil de irigaţie au dus la dispariţia, în ultimii ani, a majorităţii componentelor.

Comenteaza