Violeta Alexandru: "Voucherele ar fi o soluţie. Alocaţiile copiilor se joacă la păcănele"

Violeta Alexandru: "Voucherele ar fi o soluţie. Alocaţiile copiilor se joacă la păcănele"
| Foto: Facebook/Violeta Alexandru

Ministrul propus pentru portofoliul muncii, Violeta Alexandru, a afirmat că părinţii folosesc alocaţiile copiilor şi pentru alte cheltuieli decât cele pentru creşterea copiilor, iar uneori joacă la păcănele.

"Resursele publice destinate copiilor trebuie să ajungă chiar la aceştia. E cunoscută realitatea conform căreia de alocaţiile copiilor (mai) beneficiază şi aparţinătorii ori părinţii pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creşterii şi dezvoltării copilului. Se mai joacă şi la păcănele", a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ministrul propus al muncii spune că o soluţie pentru această situaţie ar fi înlocuirea alocaţiilor cu un sistem de vouchere care să încurajeze şcolarizarea copiilor și că, la momentul oportun, va lansa o consultare publică în acest sens.

"În Constituția României este garantat dreptul copilului de a primi alocație dar este la latitudinea autorităților să găsească cele mai bune soluții pentru ca banii chiar să adreseze nevoile copilului. Am ridicat în discuție ideea eficientizării sistemului actual; o soluție ar putea fi voucherele. Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun), nu limitativ.

Am putea gândi o legătură a sistemului de distribuție cu școala, ca să încurajăm părinții să vină mai des la școală. În alte state ale Uniunii Europene alocația de stat este fie condiționată de veniturile părinților (Slovenia, Italia), fie de numărul de copii din familie (Franța).

Multe alte state acordă vouchere ca sprijin pentru grădiniță, pentru nou-născuți, pentru baby-sitting. Din toate aceste motive, personal, nu văd altă soluție de reglementare decât printr-o largă consultare publică pe care o voi lansa, la momentul oportun", a adăugat Alexandru.

Ministrul propus al finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat că ar susţine varianta înlocuirii alocaţiilor pentru copii cu vouchere, sistem folosit şi în SUA pentru a se asigura că banii nu vor fi folosiţi de părinţi în alte scopuri. Cîţu a fost întrebat luni despre dublarea alocaţiilor pentru copii şi dacă se va merge pe această variantă, menţionată de premierul Ludovic Orban.

"Este o propunere interesantă, este un sistem folosit şi în SUA pentru a se asigura că banii nu vor fi folosiţi de părinţi în alte scopuri şi vor fi direcţionaţi către sănătate, educaţie. Este un sistem folosit şi în SUA şi în Finlanda. Nu e o încă o decizie. S-a mai discutat despre acest lucru, mai multe detalii are doamna ministru.

Este o variantă pe care eu aş susţine-o dacă este o decizie să mergem în această direcţie. Dar nu înseamnă că sunt bani mai puţini. Vouchere înseamnă tot bani. Vrem să ne asigurăm că aceşti bani sunt folosiţi în beneficiul copiilor şi nu în alte scopuri", a explicat Florin Cîţu, la Digi24.

Comenteaza