Vin străinii! Numărul turiștilor care au vizitat România a crescut cu 90%

Vin străinii! Numărul turiștilor care au vizitat România a crescut cu 90%

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, spune că numărul turiştilor străini care au vizitat România a crescut cu 90% în primele nouă luni ale anului.

"Pentru primele nouă luni, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, indicatorul principal care reflectă activitatea turistică din România - şi mă refer la numărul de turişti - arată foarte bine. Prin comparaţie cu valoarea indicatorului din 2021, avem o creştere de 16% a numărului de turişti. Aproximativ 9% pentru turiştii români şi o creştere de aproximativ 90% a numărului de turişti străini. Zic eu că este o confirmare a efortului susţinut comun dintre autorităţi, operatori şi minister în a susţine activitatea turistică din România", a precizat ministrul Daniel Cadariu, în deschiderea Târgului de Turism al României, scrie Agerpres.

Cadariu a vorbit şi despre programele de susţinere a operatorilor din acest sector.

"În ceea ce priveşte programul Horeca 2, s-a adoptat ordonanţa de urgenţă, noi ne-am făcut datoria şi solicitarea industriei de 750 de milioane de euro am transmis-o către Ministerul de Finanţe, însă, zilele trecute, ne-am preocupat împreună cu reprezentanţii Ministerului Fondurilor europene şi am găsit posibilitatea ca o sumă de 300 de milioane de euro să provină din bani europeni, din acel buffer de 10% din Fondul de Coeziune ce poate fi folosit pentru cadrul temporar Ucraina", a arătat oficialul guvernamental.

Alte programe sunt aproape de lansare, a adăugat el.

"Suntem în proces final de a pune în aplicare alte două programe de susţinere a turismului. Avem pregătit memorandumul şi îl vom înainta în şedinţa de Guvern în săptămânile următoare cu privire la acel program de stimulare a incomingului, cu acel bonus de 40 de euro pentru agenţiile care aduc turişti străini în România pentru minimum patru nopţi şi avem pregătit şi acel program de susţinere a operatorilor privaţi din staţiunile balneare cu granturi de până la 200.000 de euro, reprezentând maximum 50% din valoarea investiţiei", a mai spus Cadariu.

Comenteaza