Vin bani pentru agricultori, promite Daniel Constantin la Cluj VIDEO

Vin bani pentru agricultori, promite Daniel Constantin la Cluj VIDEO
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale Daniel Constantin a vizitat astăzi târgul anual de agricultură, industrie alimentară şi zootehnie din Cluj-Napoca.

Ministrul Daniel Constantin le-a recomandat fermierilor astăzi, la Târgul Agraria, să fie mai uniţi. „Ar trebui să vă felicit pentru faptul că sunteţi foarte bine organizaţi. Mă bucur că aveţi o singură voce. Sunteţi asociaţi aşa cum ar trebui să fie şi fermierii. Mi-aş dori să văd aceiaşi unitate şi în rândul fermierilor", a spus Constantin.

Ministrul a precizat că este bucuros pentru modul în care s-au dezvoltat grupurile de acţiune locală (GAL): „faptul că astăzi avem 30% din populaţia României cuprinsă în aceste grupuri de acţiune locală cred că este un lucru lăudabil. Sunt 163 de GAL-uri la nivel naţional cu alocare financiară extrem de importantă. Aţi avut la dispoziţie în perioada 2007 - 2013 suma de 340 de milioane de euro. Au început destul de târziu aceste grupuri de acţiune locală. Cred că puteam mai mult dacă eram mai perseverenţi şi aici mă refer la instituţii, să începem din 2009 - 2010. S-a început ceva mai târziu", a spus acesta.

Ministrul a dat unele vesti bune la târg şi a precizat că fondurile vor creşte. „Luni o să încheiem semnarea contractelor pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 pe toate măsurile de finanţare. Aveţi nevoie să faceţi un efort extraordinar să ne asigurăm că aceste fonduri de care vorbeam nu vor fi pierdute. Avem ambiţia ca pe PNDR să avem o absorbţie de 100% prin premisa că putem să facem acest lucru. În PNDR 2014 - 2020 sumele aproape că s-au dublat. Avem 640 de milioane de euro numai finanţare. Asta înseamnă noi GAL-uri care se vor înfiinţa şi activităţi extinse", a declarat Daniel Constantin. El a precizat că se va încerca mărirea sumelor nerambursabile, astfel încât grupurile de acţiune locală se vor dezvolta mai bine şi o să-i ajute pe agricultori mai mult.

Constantin a vizitat standurile aflate la expoziţie, a gustat diverse mâncăruri şi a discutat cu fermierii despre problemele pe care le au. Acesta a împărţit câteva diplome din partea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj şi s-a semnat în catalogul de onoare a Universităţii.

Organizatorii au declarat că în prima zi au vizitat târgul peste 3.000 de persoane. AGRARIA este al doilea cel mai important eveniment din acest domeniu, după INDAGRA, din Bucureşti.

Mihai Cistelican

Comenteaza