VIDEO + FOTO Tronsonul de autostradă Cunţa-Sălişte, redat circulaţiei până la sfârşitul lunii

VIDEO + FOTO Tronsonul de autostradă Cunţa-Sălişte, redat circulaţiei până la sfârşitul lunii
Lucrările la autostrada Cunţa - Sălişte, unde au avut loc alunecări de teren pe 220 m, iar autorităţile au decis să o demoleze, sunt realizate de specialişti ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj.

Cătălin Humor, directorul CNADNR, a vizitat vineri şantierul autostrăzii Sibiu-Orăştie. El a declarat că tronsonul Cunţa-Sălişte, care se află în reconstrucţie, va fi redat circulaţiei rutiere până la sfârşitul lunii septembrie. Potrivit directorului CNADNR, lucrările se desfăşoară conform planului, acesta precizând că se aplică 50 de centimetri de asfalt la fiecare 24 de ore.

„Aşa cum ne-am angajat, legat de şantierul pe care tocmai îl vedem în spate, în luna septembrie vom redeschide acest tronson de autostradă. În momentul de faţă, este o activitate destul de bună şi ne vom respecta termenul înaintat. Lucrările sunt în grafic. În momentul de faţă, s-au finalizat toate cele şase drenuri, avem o saltea de piatră de 1,5 metri, care s-a finalizat şi în spate se execută lucrări de umplutură din balast. Ritmul este bun. În plan avem un strat de 50 de centimetri pe zi, o zi însemnând 24 de ore de muncă. Modul de abordare a acestui tip de probleme îl vom folosi şi pe alte proiecte", a declarat Cătălin Humor.

CNADNR a mai identificat, pe Autrostrada Sibiu-Orăştie, încă trei zone cu probleme, despre care Cătălin Humor a declarat că sunt minore şi că vor fi, la rândul lor, refăcute.

„În urma verificării făcute cu proiectantul, am identificat alte trei zone, dar minore, pe partea carosabilă, care vor fi executate în paralel, astfel încât, la sfârşitul acestei luni, tot sectorul să fie redat circulaţiei, în condiţii de siguranţă", a mai spus Humor.

Directorul CNADNR a mai declarat că procedura privind achiziţionarea unor servicii de expertizare a tronsonului de 22 de kilometri va fi, cel mai probabil, anulată, adăugând că o expertiză se va fi făcută la un moment dat.

„Pe 22 de kilometri, a fost lansată o licitaţie pentru expertizare, procedură ce probabil se îndreaptă către o anulare. În paralel, căutăm o altă strategie, o altă modalitate de a contracta legal o companie de specialitate care să finalizeze această expertiză care se va face, mai devreme sau mai târziu, şi ne va confirma calitatea lucrărilor de pe acest sector", a mai afirmat Humor, conform mediafax.ro.

Deşi zona afectată se află în "raza" Direcţiei Regionale Braşov, specialiştii DRDP Cluj au fost chemaţi în ajutor şi lucrează 24 de ore din 24 pentru ca tronsonul de autostradă să fie redeschis cât mai repede.

"Ce a fost mai greu a trecut. Am terminat cele şase tranşee care asigură drenarea. Sunt în formă de trapez, au fiecare 65 m lungime. o adâncime de 5,5 m, o lăţime în partea superioară de 11 metri şi 1,5 m la bază. Am mers în jos până am dat de marnă, adică de stratul solid care nu mai alunecă", explica Eugen Cecan, directorul DRDP Cluj, în urmă cu câteva zile.

Planul de lucrări prevede turnarea unui strat de 1,5 m de piatră spartă, urmat de 3 m de balast, balast stabilizat şi apoi de cele trei straturi de asfalt. 

Reamintim că porţiunea de 200 m din autostrada Sibiu - Orăştie, aflată în zona km 60 şi deschisă în noiembrie 2014, a fost demolată şi este refăcută complet de angajaţii DRDP Cluj, din cauza unor probleme la fundaţie cauzate de infiltraţii.

În noiembrie 2015, Ministerul Transporturilor a anunţat că la Compania Naţională de Autostrăzi corpul de control al ministrului a identificat o serie de nereguli privind inclusiv proiectul autostrăzii Orăştie - Sibiu, unde o porţiune de 200 m trebuie demolată şi reconstruită, şi a sesizat organele statului, suspectând fapte penale.

Lotul trei al Autostrăzii Sibiu - Orăştie a fost inaugurat în noiembrie 2014 de către fostul premier Victor Ponta, cu două zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale. Lotul are 22 km, dintre care 6 km afectaţi de alunecări de teren. Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro.

Comenteaza