Viaţa unei clădiri între tranzacţii: Boema, spaţiu de evenimente

Viaţa unei clădiri între tranzacţii: Boema, spaţiu de evenimente
Fosta grădină şi imobilul monument istoric se redeschid temporar pentru public. Casa părăginită a fost curăţată, iar camerele imobilului degradat, amenajate cu expoziţii şi instalaţii.

 

Grădina Boema a fost redeschisă în urma unei colaborări a Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi şi a Asociaţiei Photo România. Parteneriatul presupune reabilitarea construcţiei, urmând ca grădina să fie repusă în circuitul socio-cultural în luna mai, odată cu Zilele Arhitecturii şi Photo Romania Festival. Deocamdată nu există o decizie anunţată a proprietarului în privinţa renovării sau a vânzării.

Faţada dinspre Iuliu Maniu a clădirii de la nr. 34 este dublată acum de o "faţadă" de schele, iar în gangul ce leagă strada de cândva celebra grădină atârnă documente îngălbenite, suspendate de frânghii. Camerele întunecoase din clădirea intrată în proces de degradare au fost curăţate şi au primit un alt fel de decor: fotografii cu imobilul atârnate pe frânghii, uşi vechi pe post de simeze pentru alte imagini explicative şi chiar o masă de bun-venit pentru primii spectatori ai locului, cu lumânerele, apă şi mici elemente de bufet suedez. Camera cuielor, Salonul, încăperea cu pereţi desenaţi, spaţii de meditaţie, odihnă sau cântat la tobe pot fi vizitate într-un parcurs labirintic al vechiului imobil. "Am reuşit să îl convingem pe proprietar să restaureze clădirea şi am încercat să aducem imobilul la starea în care să arătăm ce se întâmplă cu un imobil din centrul oraşului", a explicat unul dintre cei implicaţi în reamenajarea Boemei.

Evenimentul de joi, „Loading Boema 5%", a marcat demararea procesului de readucere a clădirii de pe str. Iuliu Maniu în atenţia publicului, printr-un proiect propus în cadrul unui workshop realizat de AStA, la care au participat studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Universitatea de Arte şi Design şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară-secţia Peisagistică, coordonaţi de echipa atelierMASS - Marius Moga şi Silviu Aldea (arhitectură), Radu Morar (sculptură), Angela Kallo (instalaţie şi performance), Septimiu Jugreştan (sculptură). Studenţii implicaţi în proiectul „Grădina Boema" şi-au propus încă din toamna anului trecut, să realizeze un traseu artistic al casei, care să cuprindă diferite expoziţii, instalaţii şi scenografii care să ajungă în fiecare încăpere a clădirii, din subsol până în pod, au explicat organizatorii. Aceştia au anunţat că între 15 şi 19 mai, cu ocazia Zilelor Arhitecturii şi Photo Romania Festival, curtea va fi deschisă publicului şi va găzdui expoziţii, concerte şi piese de teatru.

„Totul a început în toamna anului trecut, când studenţii de la Arhitectură
m-au căutat pentru o colaborare. Apoi, Ştefan Teişan de la Fapte a venit cu o "completare" şi au găsit împreună o formulă extinsă de utilizare a spaţiului. Vara aceasta vom avea parte de evenimente frumoase acolo, în special culturale. Ţinând cont de starea imobilului au fost necesare intervenţii serioase pentru un spaţiu sigur. Deocamdată nu există vreo decizie în privinţa renovării sau vânzării", a menţionat Ramona Cuc, director de vânzări al Remax/Grup de Lux, agenţie prin care Boema a fost scoasă pe piaţă.

Proprietatea, clasificată ca monument istoric, cu grădina de vară şi imobilul de patru niveluri a fost cumpărată în 2011, potrivit informaţiilor făcute publice de Grup de Lux, dar ulterior noul proprietar a lansat-o din nou pe piaţă. Când a fost oficial scoasă la vânzare, în urmă cu trei ani, preţul de pornire oficial anunţat era de 1,7 milioane de euro. Ulterior, Boema a ajuns la 900.000 de euro. Celebra clădire istorică din centrul Clujului, construită acum 180 de ani, este amplasată pe str. I. Maniu. Accesul se face pe o poartă, cu trecere printr-un gang spre curtea interioară, care are 800 mp. Terenul este de 1.330 mp, iar clădirea e amplasată la frontul străzii, fiind structurată pe patru niveluri: pivniţă, parter, etaj şi pod.

Etichete
Comenteaza