USAMV va avea fabrică de bere, abator și rețea de magazine

USAMV va avea fabrică de bere, abator și rețea de magazine
USAMV va avea fabrică de bere, abator și rețea de magazine
USAMV va avea fabrică de bere, abator și rețea de magazine
USAMV va avea fabrică de bere, abator și rețea de magazine

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj va acționa ca o companie privată, cu activități integrate de producție, procesare și comercializare. 

"Noi avem trei ferme: Palocsay, Cojocna și Jucu. Vrem să punem în funcțiune o fabrică de bere și de cidru la stațiunea noastră din Palocsay. Vom produce acolo mai multe sortimente de bere artizanală pe care o vom vinde la butoi și o vom comercializa în pub-uri din oraș. La început nu vom avea o producție foarte mare, dar vom scoate permanent sortimente noi.

În celelalte două locații vrem să înființăm un abator cu carmangerie, care va putea fi utilizat și de către producătorii din zonă; la Jucu vom amenaja lacurile de acolo, pe 15 ha, vom putea să vindem pește. Carnea de vită pe care ne vom profila va fi Bălțata Românească  și, nu Angus, pe care merge acum multă lume, dar asta pentru că oamenii nu prea cunosc procesul de maturare a cărnii de bovină autohtonă în așa fel încât să nu fie ca talba bocancului, ci una delicioasă", ne-a declarat rectorul USAMV, Cornel Cătoi

Restaurant cu școală de bucătari

De altfel, universitatea clujeană își va deschide un restaurant propriu în incinta campusului său din Cluj-Napoca, pe lângă care va funcționa și o școală de bucătari, local unde vor putea fi savurate specialități gastronomice rezultate a procesului de inovare.

"Acest proiect merge un pic mai greu pentru că va fi nevoie de devierea unei magistrale de energie electrică", specifică directorul administrativ Lucian Naș

USAMV își va crea o rețea de magazine proprii: primul a fost deschis oficial luni în campusul de pe Calea Mănăștur, iar al doilea este în curs de amenajare la Palocsay.

Vor produce vin alb și sucuri probiotice

"Vindem deja mezeluri, ouă, lapte. Am vândut deja salată, urmează ridichile, răsadurile, plantele aromatice. Vom avea și produse de patiserie, suntem în curs de autorizare pentru producția de sucuri probiotice. Pentru panificație, patiserie, dar și pentru bere sau vin este complicat pentru că, deși noi avem cultivate 5 ha cu grâu și 22 ha de orzoaică, nu găsim nici cânepă, nici ambalaje de sticlă în România și va trebui să le aducem din Italia. 

Ne-au contactat mai multe restaurante cărora vor să le livrăm aceste produse, dar este posibil să fabricăm și produse sub brandul altor companii private. Profitul obținut de firma pe care înființată de USAMV deja din 2017 va fi reinvestit în dezvoltare - cumpărarea de utilaje, amenajarea spațiilor de producție, dar și în partea de cercetare.

Suntem prima firmă din România înființată de către o universitate; este o lege ceva mai nouă, nu a fost deloc ușor să ne autorizăm. Strategia o stabilește consiliul de administrație, format din conducerea universității", spune Lucian Cuibus, administratorul Agronomia Agro Food Innovation. 

În afară de produsele sub brandul Gourmeticus Academicum, o altă sursă de venituri, de data aceasta din activitatea de agrement - în primul rând taxa de vizitare, o va reprezenta-o viitorul parc de biodiversitate în curs de amenajare în zona Hoia. "Vom da drumul în curând licitației pentru proiectare; spre sfârșitul anului sperăm să demarăm deja construcția, iar lucrările să meargă într-un ritm susținut", spun reprezentanții USAMV.

Bătaie pe lapte și ouă

Noul magazin a fost luat cu asalt la ora deschiderii, 50 de persoane stând la coadă la lapte, cel mai cumpărat produs. "Vin aici de foarte multă vreme, de când era fosta gheretă de la intrare, cumpăr mai ales lapte și ouă. Ne se compară la gust cu ceea ce găsești în hipermarketuri, iar de preț nu mai vorbesc, să iei oul cu 15 bani în unele perioade este mai mult decât convenabil pentru noi", spune un cumpărător. "Vedeți că nu te mai poți baza pe produsele din magazine, bagă tot felul de prostii pe post de lapte", observă o doamnă de la coadă. 

Prețuri la USAMV 

- Ouă (mărime S-XL) 0,30-0,90 lei/buc
- Lapte crud integral 3 lei/1 litru
- Iaurt 2 lei/200 g
- Slănină afumată 15 lei/kg
- Ciolan afumat 18 lei/kg
- Șuncă premium 25 lei/kg
- Crenvurști porc 27 lei/kg
- Mușchi țigănesc 36 lei/kg

Comenteaza