UPGRADE în construcţii. Guvernul stabileşte salariul minim de 500 de euro

UPGRADE în construcţii. Guvernul stabileşte salariul minim de 500 de euro
| Foto: Arhiva

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că domeniul construcţiilor va fi declarat "prioritar şi de importanţă naţională" pentru economia românească, precizând că, pentru acest sector, va fi stabilit "un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei".

La începutul şedinţei solemne de Guvern de la Alba Iulia, premierul a anunţat că vor fi aprobate prin memorandumuri "două acorduri în domenii prioritare pentru România - construcţii şi educaţie", care vor fi semnate cu sindicatele şi patronatele imediat după reuniune.

"Acordul în domeniul construcţiilor: vom declara acest sector prioritar şi de importanţă naţională pentru economia românească pentru următorii 10 ani. Pentru sectorul construcţiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajatori, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 de euro", a explicat Dăncilă.

Potrivit şefei executivului, vor fi introduse şi măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector. "O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări, în procent de 30%, indiferent de sursa de finanţare şi restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului", a arătat Dăncilă.

În sprijinul finanţării acestui sector va fi înfiinţat "un fond de garantare pentru construcţii cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii cu 20%", a informat premierul.

Petrescu (FPSC): Sectorul construcţiilor trebuie să devină prioritate economică, ca şi IT-ul

În 22 noiembrie, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Valentin Petrescu, afirma, într-o conferinţă de specialitate, că sectorul construcţiilor trebuie să devină prioritate economică, ca şi IT-ul, lipsa de măsuri guvernamentale, precum cele care să stimuleze fiscalitatea companiilor şi salarizarea specialiştilor, ar face ca acest domeniu să devină o umbră din ce a fost.

"Avem o mare problemă. Trebuie să ne punem problema cine mai construieşte în ţară, cine va mai putea participa la licitaţii. Vom mai avea constructori români? Acum suntem pe creştere economică, dar este o ciudăţenie. Dacă în toate economiile serioase, construcţiile sunt motorul, în România construcţiile sunt în regres. Avem creştere economică pe ansamblul economiei, şi construcţiile sunt în regres. Pentru că am fost lăsaţi de izbelişte. Noi am găsit soluţii şi le-am înaintat Guvernului", a precizat Valentin Petrescu.

Conform digi24.ro, reprezentanţii Federației Patronatelor Societăților din Construcții au cerut Guvernului subvenţii şi facilităţi fiscale pentru a putea mări salariile muncitorilor din construcţii şi a opri exodul angajaţilor în străinătate, precum şi un salariu minim în construcţii de 500 de euro, la o impozitare totală de 20%, redusă de la circa 45% în prezent.

„Am solicitat creşterea salariului minim în construcţii la 500 de euro, la o impozitare redusă la 20%. Totodată, cerem ajustarea preţului contractelor, modificarea prevederilor legate de angajaţii străini, modificarea regulilor privind recepţie a lucrărilor publice”, a spus Valentin Petrescu.

Comenteaza