Unde vor să stea clujenii: s-a lansat ghidul tranzacţiilor imobiliare

Unde vor să stea clujenii: s-a lansat ghidul tranzacţiilor imobiliare
O echipă de evaluatori a elaborat, în parteneriat cu municipalitatea locală, un ghid al tranzacţiilor imobiliare încheiate între vânzători şi cumpărători. În acesta sunt incluse date privind cele mai scumpe tranzacţii efectuate, cel mai râvnit cartier sau cea mai dorită stradă.

 

Ghidul, în care sunt centralizate tranzacţiile imobiliare efectuate pe raza municipiului în perioada mai-octombrie 2013, reprezintă o premieră la nivel local şi a fost realizat pe baza informaţiilor furnizate de Direcţia de Impozite şi Taxe Locale.

"Existenţa acestui raport, actualizabil anual, va permite de acum înainte ca acest tip de informaţie să fie accesibilă tuturor şi va aduce un plus de siguranţă cetăţenilor care decid să facă achiziţii imobiliare. Este o măsură prin care creştem pe termen lung calitatea vieţii şi prin care împiedicăm eventuale încercări de speculaţii imobiliare", a declarat primarul Clujului, Emil Boc. 

Tranzacţiile prezentate sunt încheiate între persoane fizice, juridice sau ambele, utilizând diverse surse de finanţare, bancară sau proprie şi au ca obiect proprietăţi imobiliare constând în terenuri, case şi apartamente. Acestea au fost încheiate în diferite monede dar, pentru o comparaţie relevantă, s-a realizat convertirea tuturor în euro, la cursul mediu al Băncii Naţionale a României din luna aferentă perfectării tranzacţiei.

În cele opt luni care au fost luate în calcul la elaborarea ghidului s-au tranzacţionat 3.324 de proprietăţi imobiliare, dintre care 296 de terenuri, 181 de case, 2.455 de apartamente şi 392 de alte tipuri de proprietăţi, cum ar fi boxe, garaje sau parcări. Majoritatea, în număr de 2.656, au fost finanţate din surse proprii, doar 668 fiind realizate prin intermediul creditelor bancare.

Potrivit acestui ghid, cele mai multe contracte au fost încheiate în august, aceasta fiind, de altfel, şi luna cu cea mai mare valoare a tranzacţiilor, de 23,1 milioane de euro.

Cele mai multe persoane îşi doresc să trăiască în Mănăştur, unde s-au înregistrat 487 de contracte încheiate, acesta fiind şi cartierul cu cele mai valoroase tranzacţii, de 19,7 milioane de euro. Când vine vorba de cea mai râvnită stradă din punct de vedere imobiliar, aceasta este Dorobanţilor, unde s-au încheiat atât cele mai multe contracte de vânzare-cumpărare (104), cât şi cele mai valoroase (6,3 milioane de euro).

Cea mai scumpă casă tranzacţionată este localizată în cartierul Zorilor, transferul fiind perfectat la puţin sub 1 milion de euro. De asemenea, cel mai scump teren este în Grigorescu şi a fost
vândut la 1,6 milioane de euro.

Ghidul a fost creat de o echipă a Asociatiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România, coordonată de Adrian Vascu, preşedintele organizaţiei, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, cu sprijinul companiei de audit şi consultanţă KPMG. 

Comenteaza