Unde vor să lucreze românii: într-o companie mare sau la stat

Unde vor să lucreze românii: într-o companie mare sau la stat
Românii își doresc cel mai mult să lucreze în companiile mari | Foto: Office Depot

55,8% dintre români îşi doresc să lucreze într-o companie privată, în timp ce o treime (32,6%) ar vrea să lucreze în domeniul public, relevă datele unui sondaj BestJobs despre tendinţele pe piaţa muncii în 2021.

Mai puţin de 5% dintre respondenţi au declarat că îşi doresc să lucreze în propria companie, iar 7% sunt indecişi. Pentru 8 din 10 respondenţi, stabilitatea locului de muncă este principalul aspect pe care îl vor lua în considerare la angajatorul pentru care vor să lucreze în perioada următoare. Pe locul următor (55,4%) se află oportunităţile de promovare, apoi colectivul (48%).

Perspectiva de creştere şi dezvoltare a business-ului se află în topul priorităţilor pentru 27%, în timp ce brandul şi reputaţia sunt prioritare pentru doar 2 din 10 angajaţi în alegerea locului de muncă. Oportunităţile de a lucra la nivel internaţional sunt importante pentru 14,4%. Politica de sustenabilitate (de protecţie a mediului înconjurător) este luată în calcul în selecţia viitorului angajator doar de către 6,7% dintre respondenţi.

Cele mai dorite domenii pentru angajaţii dispuşi să îşi schimbe locul de muncă în viitorul apropiat sunt administrativ & servicii externalizate (20,7%), marketing & comunicare (16,7%), resurse umane (15%), sănătate (14,2%), logistică (13,2%), financiar-contabil (13%), IT (11,4%), retail (10,6%), consultanţă (10,2%), transport (9,7%).

8 din 10 români preferă un job full-time, la un angajator care să le ofere siguranţa locului de muncă. În schimb, după experienţa pandemiei, ceilalţi respondenţi ar opta în viitorul apropiat pentru un job part-time, astfel încât să aibă mai mult timp pentru viaţa personală, ori pentru statutul de freelancer sau contractor independent, care le permite să aleagă când şi pentru cine să lucreze, dar şi să îşi gestioneze timpul aşa cum doresc.

Indiferent de tipul de job ales (full-time, part-time sau pe proiect), cei mai mulţi dintre respondenţi spun că preferă regimul de muncă hibrid, care să le permită şi munca de acasă. 1 din 4 angajaţi ar dori să aibă un job independent de locaţie, în care tehnologiile digitale îl ajută să lucreze de oriunde.

Pentru 6 din 10 angajaţi români, principalele trei aşteptări de la angajatorul pentru care ar vrea să lucreze în viitorul apropiat sunt: să ofere echilibru între viaţa personală şi cea profesională (66% dintre respondenţi), un mediu de lucru plăcut şi prietenos (65%), să îi ajute să se dezvolte profesional (62,5%).

Pentru alţi 2 din 10 (21%), mai important este să li asigure dreptul de a se „deconecta” de la telefon, e-mail pentru sarcini de serviciu când sunt în timpul liber. De asemenea, aproape tot atâţia (18,3%) vor să li ofere posibilitatea de a lucra remotely (de la distanţă) pe termen nedefinit.

Bonusurile de performanţă se află pe primul loc în topul beneficiilor dorite de angajaţi (53,3%), în timp ce 31,5% ar dori să primească transport gratuit. Urmează apoi abonament la clinici medicale private (28,7%) şi asigurare privată de sănătate (26,5%), posibilitatea de a lucra şi de acasă (22,6%), ori pensie privată (18,5%).

15,5% îşi doresc traininguri pentru dezvoltarea abilităţilor digitale, iar 6,7% vor programe de reskilling/recalificare la locul de muncă. Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 15 februarie - 10 martie 2021, pe un eşantion de 1.240 de utilizatori de internet.

Comenteaza